Frank Zappa Tribute in Poppodium de Buze

Gruppo Di Zappatori brengt een eigen interpretatie van het werk van Frank Zappa.

Gruppo Di Zappatori brengt een eigen interpretatie van het werk van Frank Zappa. Foto Peter Putters

Voor de echte muziekkenner behoeft Frank Zappa geen enkele introductie. Vriend en vijand van deze, in 1993 overleden, alleskunner is het er over eens dat de prestaties van een ongekend hoog niveau getuigen. Zijn muziek is te horen op vrijdagavond 11 november in Poppodium De Buze aan de Oostwijkstraat.

Zappa mengde rockmuziek met psychedelica, jazz, en klassieke muziek, waarbij hij geen enkel experiment uit de weg ging. Dit alles gecombineerd met een grote dosis zelfspot en humor. Mensen die zeggen ‘Frank Zappa is niet mijn ding’: die hebben het naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen opbrengen zijn brede oeuvre door te spitten. En op zich is dat begrijpelijk; want er zit pittig luistervoer tussen.

Maar voor de liefhebbers speelt op vrijdagavond 11 november de formatie ‘Gruppo Di Zappatori’ in poppodium de Buze. Na een eenmalig, maar succesvol optreden in 2018 besloten de bandleden, die actief zijn in diverse jazz-, fushion- en bluesbands maar ook in andere muzikale collectieven als Swinging Mood Orchestra, tot de oprichting van de Gruppo. Swinging Mood Orchestra is overigens een al lang bestaand project van Steenwijker Norman Kapoyos. Norman was in de jaren 90 erg actief als muzikant in Steenwijk en omgeving. De rockacademie in Tilburg deed hem destijds besluiten om naar het zuiden des lands te verhuizen. Na diverse muzikale projecten werd hij docent op de Herman Brood Academie. Daarnaast organiseert hij regelmatig jamsessies en andere muzikale projecten. Maar Steenwijk kent hem natuurlijk als een zeer getalenteerd gitarist. Poppodium De Buze is er trots op om haar oud-vrijwilliger weer eens op de bühne te hebben vergezeld met saxofonist Alessandro Russo, drummer Maurice Slot, bassist Rik van der Ouw en Roland Jenster op keyboard.

De mystiek rondom het werk en imago van Frank Zappa heeft alles te maken met de ‘moeilijkheid’ van het variërende en technisch hoogstaande repertoire. Tributebands met de muziek van Zappa zijn er niet veel in Nederland. Gruppo Di Zappatori wil deze barrière doorbreken door Zappa’s werk eerder te interpreteren, dan te reproduceren en tevens een show te brengen die bol staat van het spelplezier, spontane wendingen zoals Zappa het zelf ook deed. Het vijftal wil graag appelleren aan de luisteraar die ofwel mild geïnteresseerd is in Zappa, ofwel doorgewinterde fan is, of zelfs helemaal niets weet van deze illustere muzieklegende, maar met een open mind of zoek is naar kwaliteit in entertainment.

Let op! De show begint om 21.00 uur. Dat is eerder dan we in de Buze gewend zijn. De zaal is om 20.00 open. De kaartverkoop is online reeds gestart via Buze.nl à €7,50 voorverkoop en €10,- aan de deur.