Ga mee op avontuur met De Speld Theater naar de toekomst: de meest ideale theateravond ooit

Het hilarische online magazine 'De Speld' heeft de stap naar het theater gemaakt, met professionele theatermakers.

Het hilarische online magazine 'De Speld' heeft de stap naar het theater gemaakt, met professionele theatermakers. Foto: Raymond van Olphen

Wie kent De Speld niet? Het satirische online magazine, met o.a. een vaste rubriek in De Volkskrant, neemt sinds 2007 het nieuws op de hak. Soms schuurt het zo dicht aan tegen de werkelijkheid dat je twee keer moet kijken of het wel klopt. Nu waagt het collectief de sprong naar het podium. Woensdag 13 april is deze voorstelling te zien in Rabo Theater De Meenthe.

Oprichter van De Speld Jochem van den Berg haast zich te zeggen: „Voor deze sprong naar het podium hebben we professionele acteurs gevraagd hoor, we gaan niet zelf acteren.” Hun kracht ligt eerder in het bedenken van een vernuftig script. Alhoewel…in een voorstelling over de toekomst zijn andere krachten aan het werk: GPT-3 bijvoorbeeld. Dat is een algoritme (een instructie, een stukje code, dat iets kan oplossen). In het geval van De Speld Theater staat dit algoritme aan de basis van het script. Verwacht een confettikanon aan satirische scènes en dilemma’s waar je nog nooit eerder over na hoefde te denken. De aloude vraag van Hamlet – To be or not to be – heeft het algoritme ook al opgelost. Het is: To be .

Ontsporen

Vier acteurs, Anne Lamsvelt, Xander van Vledder, Alex Hendrickx en Linde van den Heuvel, komen terecht in een wonderlijke wereld. Op een beeldscherm vertelt algoritme GPT-3 wat ze dienen te spelen. De Speld zou De Speld niet zijn als het niet behoorlijk ontspoort en algauw bevindt het publiek zich in een absurde wereld die toch herkenbaar is. Jochem van den Berg: „De Speld staat bekend als kort: een pakkende kop, drie alinea’s tekst, boven op de actualiteit. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als je een langere lijn probeert te maken. Als experiment heb ik een tijdje dingen geschreven met een algoritme. Ineens dacht ik: als de voorstelling over de toekomst gaat, waarom laten we dan niet een algoritme de scènes schrijven?”

Pijnlijk grappig

De bonte verzameling scènes en sketches zijn grappig en een beetje pijnlijk tegelijk. Op zijn ‘Spelds’ wordt er vet aangezet. Regisseur Leopold Witte (Orkater, Gooische Vrouwen , De Verleiders ): „De mensen van De Speld kunnen ontzettend leuk schrijven en denken slim over de wereld na. In de voorstelling komen de opdrachten dus van de computer en daar rollen de scènes vanzelf uit. Heel innovatief. De Speld Theater is de meest betrouwbare avond, met cijfers en data kun je gewoon berekenen wat de beste voorstelling is op dat moment, dus je krijgt de ideale theateravond.” Jochem vult hem aan: „Verwacht het onverwachte. Ga mee op avontuur de toekomst tegemoet. Het is echt een avond die jij wil. Alleen, dat wéét je nog niet.”

De voorstelling ‘De meeste betrouwbare voorstelling’ van De Speld is te zien op woensdag 13 april in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 20.00 uur.