Galerie Steenwijk ziet verhuizing naar nieuw museum wel zitten: 'Gemeente noemt ons een echte publiekstrekker'

„Doordat we regelmatig van expositie wisselen kunnen we iets toevoegen aan het voorziene nieuwe museum aan de Markt. Dat hebben we ook uit de mond van de gemeente gehoord. Ze noemen ons een trekker”, zeggen Alie van Kuilenburg en Henk van de Wal. Ze zitten in het stichtingsbestuur van de Galerie dat nu nog een plaatsje in het Rabogebouw heeft.

Alie van Kuilenburg en Henk van de Wal van Stichting Galerie Steenwijk bij de donderdag geopende expositie van Géwout Esselink.

Alie van Kuilenburg en Henk van de Wal van Stichting Galerie Steenwijk bij de donderdag geopende expositie van Géwout Esselink. Foto: Sieb van der Laan

Zoals bekend is het de bedoeling dat het Stadsmuseum, Kermis en Circusmuseum en dus ook de Galerie, verhuizen naar een nieuw te bouwen onderkomen langs het marktplein. Ook de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken moet daar een plaatsje krijgen. Het Hildo Kropmuseum, dat nu nog in villa Rams Woerthe zit, is in de toekomst voorzien in de Spijkervet Stallen die daarvoor worden gerenoveerd. „We hebben als Galerie zeven wisselexposities per jaar, waarbij we tal van kunstenaars uit de regio een podium bieden om hier hun werk te tonen. Dat is vrij uniek. Er komen hier ruim tweeduizend bezoekers per seizoen. Nauwelijks toeristen, omdat we niet in het centrum zitten. Als dat straks wel het geval is, komt de toerist waarschijnlijk ook.”