Gemeente Steenwijkerland doet parkeeronderzoek vanuit de lucht. Een drone meet de parkeerdruk in binnenstad Steenwijk

De informatie die de dronefoto’s opleveren wordt gebruikt bij het actualiseren van het parkeerbeleid voor de binnenstad van Steenwijk. Foto: Martijn Bijzitter

Hoeveel auto’s van bewoners staan er ’s avonds geparkeerd in de binnenstad van Steenwijk? Om dat in beeld te brengen zet de gemeente een drone in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de firma Roelofs.

Wethouder Bram Harmsma vertelt in een persbericht: „Dit parkeeronderzoek stond bij ons al op de planning. Het is een oplossing die past bij tijd van nu. De speciaal ontwikkelde software zorgt ervoor dat de gemaakte foto’s eenvoudig worden verwerkt. Het resultaat is een goed beeld van de parkeersituatie. Een stuk efficiënter dan ’s avonds de straat op om auto’s te tellen.”

De eerste meting gebeurt in een van de aankomende weken. Vervolgens gaat de drone ook na de zomerperiode nog een keer de lucht in.

Kentekens zijn niet te herkennen

De drone maakt foto’s op een hoogte van circa 30 meter met een hoek van 90 graden. Kentekens en ook personen zijn op deze manier niet te herkennen.

De drone gaat alleen omhoog op plaatsen waar foto’s gemaakt worden (parkeerplekken) en vliegt dan ook niet door de winkelstraat.

Verkeerswethouder Marcel Scheringa: „We gaan zorgvuldig met ieders privacy om. Achtertuinen zijn bijvoorbeeld al van de foto’s afgeknipt voordat ze worden verwerkt. Ook kan de software alleen auto’s herkennen. Je kunt dus op het moment dat de foto’s worden gemaakt rustig over straat lopen. Je wordt niet herkend. Het gaat ons erom dat we kunnen zien hoeveel auto’s er in de straat staan. Meer informatie hebben we niet nodig.”

De informatie die de dronefoto’s opleveren wordt gebruikt bij het actualiseren van het parkeerbeleid voor de binnenstad van Steenwijk.

Nieuws

menu