Gemeente Steenwijkerland zet stappen om nieuwe ‘vlinderidylles’ te creëren bij de Paddenpoel in Steenwijk en rondom het gemeentehuis: 'We willen graag het goede voorbeeld geven'

Naast de voorgenomen aanleg van een idylle in de wijk Paddenpoel worden ook rondom het gemeentehuis enkele grasvelden omgevormd naar een idylle. Foto: Gemeente Steenwijkerland

Afgelopen najaar is de gemeente Steenwijkerland tweede geworden in de blije berm verkiezing. Daarbij werd gezocht naar de meest biodiverse berm van Overijssel. De tweede prijs bestond uit de aanleg van een vlinderidylle. Een idylle is een bloemrijk grasland waar vlinders, wilde bijen en andere insecten leven.

Om een goede locatie te vinden voor de aanleg van een Idylle, is er een oproep gedaan aan de inwoners van Steenwijkerland. In deze oproep werd gevraagd naar geschikte locaties voor de aanleg van een idylle. Een inwoner van de wijk Paddenpoel in Steenwijk heeft positief gereageerd op deze oproep. Daarom wordt er in januari in samenwerking met de Vlinderstichting een buurtbijeenkomst georganiseerd.

Tijdens deze bijeenkomst wordt in samenwerking met de Vlinderstichting een toelichting gegeven. De Vlinderstichting legt dan uit wat het doel van een idylle is en welke plek in de wijk wordt voorgesteld.

Vendelweg

Naast de voorgenomen aanleg van een idylle in de wijk Paddenpoel worden ook rondom het gemeentehuis enkele grasvelden omgevormd naar een idylle. Afgelopen week is begonnen met het aanleggen van deze bloemrijke grasvelden. Er komen bloemrijke velden rondom de brandweerkazerne, tegen de raadzaal en bij de entree van het gemeentehuis. Bij de aanleg worden de graszoden weggehaald, zodat er inheemse wilde bloemenmengsels gezaaid kunnen worden.

Wethouder Marcel Scheringa is blij met de aanleg van de vlinderidylles: „De bedoeling is dat er een bloemenweide komt zoals die nu ook al te vinden is bij de zijingang van het gemeentehuis. We willen als gemeente graag het goede voorbeeld geven. Op deze manier zorgen we voor een beter leefgebied voor vlinders en insecten, en bovendien ziet het er mooi uit als alles gaat bloeien!”

Meerdere initiatieven

Er zijn al meer zogeheten ‘vlinderidylles’ in Steenwijkerland: ook in Vollenhove, in Steenwijk (Groene Long) en Steenwijkerwold (‘t Krullebossie) zijn bloemrijke grasvelden gecreëerd. Scheringa: „Elk jaar gaan we daarmee een stukje verder: in plaats van stukken gras die alleen maar kort en glad gemaaid worden, kiezen we liever voor een ander soort groenbeheer dat meer past in deze tijd en meer doet voor de biodiversiteit.”

Nieuws

menu