Gemeenteraad: geen bezwaar tegen opheffen Emmaschool en Woldschool

Klaslokaal. Foto ANP

Steenwijk/Steenwijkerwold - De gemeenteraad heeft geen bezwaar tegen het opheffen van de Emmaschool in Steenwijk en de Woldschool in Steenwijkerwold.

Dat werd duidelijk tijdens de politieke markt van dinsdagavond. Beide sluiten vanaf 21 augustus volgend jaar de deuren, als het aan de raad ligt.  

Beide scholen kampen met dalende leerlingenaantallen. Op de Emmaschool zitten nog ongeveer 40 leerlingen en dat loopt steeds verder terug. De Woldschool is zelfs al door de landelijke norm van 23 kinderen gezakt. Vanwege deze dalende trend heeft het schoolbestuur, Stichting Op Kop, gevraagd of beide locaties kunnen worden opgedoekt.  

Voor de jongeren zijn er voldoende alternatieven, zeker in Steenwijk. In Steenwijkerwold is de verwachting dat iedereen de overstap zal maken de Catent of de Accrete school, die zich beide in het dorp bevinden. Ouders en leerlingen zijn inmiddels al geïnformeerd over de aanstaande opheffing. 

Woningbouw

Wat er met de schoolgebouwen gaat gebeuren is nog niet bekend. Tijdens de politieke markt van dinsdagavond vroeg Bennie Daan (BGL) nog naar de mogelijkheid van woningbouw op de vrijgekomen locaties. Wethouder Marcel Scheringa liet weten dat dit de meest logische optie is.  

De gemeente verwacht in de komende jaren vaker te maken te krijgen met het opheffen van kleine scholen. Aan de ene kant omdat in de toekomst de financiering voor het onderwijs op de schop gaat. Aan de andere kant omdat het onderwijsniveau op peil moet blijven. Momenteel maakt de gemeente de ronde langs schoolbesturen om tot een nadere afweging te komen.  

De gemeenteraad geeft op 24 november een definitieve klap op de opheffing van de twee scholen.  

Nieuws

menu