Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis: boekbespreking door Mark Deckers over Joodse bibliotheekmedewerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontslagen moesten worden

Mark Deckers bespreekt zijn boek Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis in de bibliotheek in Steenwijk.

Mark Deckers bespreekt zijn boek Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis in de bibliotheek in Steenwijk.

Eind 1940 eist de Duitse bezetter het ontslag van alle Joodse medewerkers in Openbare Bibliotheken. Elf bibliotheekmedewerkers raakten bijna geruisloos hun baan kwijt. Zo ook de Steenwijker directrice Julia de Vries. Mark Deckers ging op zoek naar de verhalen van hun levens.

Het lot van de ontslagen Joodse bibliotheekmedewerkers. Verhalen over pijnlijk ontslag of in de knop gebroken levens. Maar ook verhalen over het overleven van meerdere kampen of door moedig onderduiken. Verhalen over levens die bijna onder het stof leken te verdwijnen maar die het waard zijn om opnieuw in het licht te zetten.

Mark Deckers vertelt woensdag 25 mei over zijn boek en ook het leven van Julia de Vries wordt die avond belicht.

Iedereen, ook niet-leden, is van harte welkom in Bibliotheek Steenwijk. Inloop is vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Graag even aanmelden door een ticket te bestellen zodat de bibliotheek weet hoeveel mensen zij kunnen verwelkomen.