Gondelgroepen, Dwarsgrachtigers en gasten genieten van theater op het water; ‘Het Paard van Troje’ is winnaar

Winnaar De Polderclub met Het Paard van Troje Foto: Wilbert Bijzitter

‘Het Paard van Troje’ van de groep ‘De Polderclub’ is de winnaar van de 75e gondelvaart van Dwarsgracht, die door 3000 gasten werd bezocht.

Sfeervol en creatief verlichte Gondels en passend entertainment wisten bij de bezoekers vele bewonderende blikken, applaus en een glimlach op het gezicht te toveren. Fanfare de Wieden en FF Blazen hebben de muziek tijdens de Gondelvaart verzorgd. Met een schipper aan het roer van een ‘bok’ werden ze spelend door de gracht gevaren. Het publiek applaudisseerde op diverse plaatsen langs de gracht.

Natuurlijk was het dit jaar ook weer spannend voor de gondelbouwers en figuranten wie de eerste prijs had gewonnen. Zondagmiddag was de prijsuitreiking. Sponsoren, gondelbouwers en vrijwilligers waren hier allen bij aanwezig. Voorzitter Feitze Leemburg verzorgde een passende toespraak waarin hij terugblikte op 75 jaar gondelvaart. Het samenspel tussen de drie groepen is de sleutel tot succes om van de gondelvaart een feestelijk evenement te maken.

Voor de jury, bestaande uit mensen met een diverse achtergrond, die elkaar mooi aanvulden was het niet eenvoudig om de winnaar te bepalen. Bij iedere gondel heeft men een passende motivatie gegeven met betrekking tot de puntenverdeling. Dit wordt door de gondelbouwers zeer gewaardeerd. De gondels worden beoordeeld op uitwerking van het idee, afwerking, verlichting en algemene indruk. Daarnaast is er nog een aparte prijs voor het entertainment, de figurantenprijs.

De jurering:

Nummer 10: Stark Wark; Dwerghuisjes te Dwarsgracht

Een kwinkslag naar de woningnood en de wens van een aantal Dwarsgrachtigers om op Dwarsgracht te kunnen blijven wonen.


Nummer 9: De Deurbieters; Star Dwars

Dat we schoon genoeg hebben van oorlog was het thema van deze gondel. Een thema wat velen raakt.

Nummer 8: BOOP; Ot en Sien

Een mooie beschrijving van het vroegere dagelijkse huiselijke gezinsleven. Het gezin werd toen als voorbeeld gesteld. Een mooi sfeervol plaatje, waarbij alles netjes was afgewerkt.

Nummer 7: GZN; Een goede wijn is nog geen bier

Deze gondelbouwers namens ons mee naar de gemoedelijke Franse wijngaard.

Nummer 6: KGB; van ’t gas af? Van het heden naar het verleden

Heel actueel, hoe worden we met z’n allen geraakt als Poetin de gaskraan helemaal dichtdraait. Welke energiebronnen hebben we dan, terug naar vroeger met turf?

Nummer 5: Dwarskrachten; De verbroedering

Oude en nieuwe bewoners nemen ons mee naar de Middeleeuwen en laten zien hoe verbroedering eruit kan zien. In het donker zeer spectaculair.

Nummer 4: De TC; Queens of Nature

Met deze gondel zijn we meegenomen in de fotoserie van Kirsty Mitchell, gebaseerd op magische tonen en natuurlijke landschappen. Een mooi totaal plaatje, waarbij de afwerking helemaal was doorgetrokken over de gehele gondel.

Nummer 3: Burgers en Buitenlui; The Rockey Horror Show

Een bizarre wereld waar alles kan en mag, probeer je het eens voor te stellen. Hoe zou je je dan voelen, net zoals Brad en Janet?

Nummer 2: Lunatic; De Maanschilders

Bij de introductie werd de spanning al opgebouwd, overdag is de creatie al een prachtig gezicht en in de maneschijn zie je een heel ander licht. Dit was zeker het geval, een mooie opzet van het geheel. Helemaal in lijn met het thema. In het donker een feeëriek plaatje, de verlichting kwam overal terug tot en met de rokjes van de danseressen.

Nummer 1: De Polderclub; Het Paard van Troje

Ook hier een link naar de oorlog, in dit geval al heel lang geleden. Er was sprake van de waarschijnlijk de grootste list uit de wereldgeschiedenis, waar nog vaak over wordt gesproken. Een mooi fors paard met een passende afwerking. Het totale plaatje zat goed in elkaar en was op elkaar afgestemd. Publiek werd vermaakt door de figuranten.

Figurantenprijs

De figurantenprijs is gegaan naar De Polderclub; Het Paard van Troje.

Zoals ieder jaar was er een punter met Welkom en een punter met Tot Ziens. De punters zagen er fris en mooi uit met groene versiering afgewisseld met witte bloemen op de Welkom punter en rode bloemen op de Tot Ziens punter.

Langs de gracht genoten jong en oud, op het gras of in een boot van een mooie zomeravond. Het is ieder jaar weer een feest om te zien hoe families en vrienden gemoedelijk bij elkaar zitten aan de waterkant op een plaid of in bootjes. Er wordt naast het kijken gepraat en genoten van elkaars gezelschap en van diverse versnaperingen.

Nieuws

menu