Goudzoekers lanceren boek 'Het Vergeten Zwarte Goud' op groot evenement. Tributefestival met 'vergeten' artiesten en grote namen in Sint Jansklooster

De goudzoekers op bezoek bij Jan Wind van De Jeventa's. V.l.n.r. Dennis Jensen Verhoeckx, Robert Rook, Hendri op de Haar, Jan Wind en Germaine Rook.

Sint Jansklooster is volgend jaar 3 juni het decor voor een groot concert met vergeten artiesten van het Nederlandstalige levenslied. Dat is een initiatief van de ‘goudzoekers’. Een vriendengroep bestaande uit Germaine Rook, Robert Rook, Hendri op de Haar en Dennis Jensen Verhoeckx uit Sint Jansklooster en Zwartsluis.

De groep kondigden onlangs al het boek ‘Het Vergeten Zwarte Goud’ aan en voegen daar nu een eigen tributefestival aan toe. „Deze muzikanten verdienen nog één keer een groot podium”, zeggen de goudzoekers. Ook grote namen komen volgend jaar naar Sint Jansklooster.

Liefhebbers van het genre kunnen de datum alvast roodomrand noteren in hun agenda. Tijdens het festival staan artiesten op het podium die voor het grote publiek onbekend zijn, maar die in de ‘scene’ van het Nederlandstalige levenslied een grote naam hebben. Het zijn muzikanten die singles uitbrachten waarvoor verzamelaars nu veel geld betalen. De goudzoekers verzamelen hun verhalen en leggen die vast in een boek dat komend jaar verschijnt.

Een missie

De groep muziekliefhebbers uit Sint Jansklooster en Zwartsluis heeft een missie met het boek en het festival. „De wortels van de moderne Nederlandstalige muziek voeren terug naar de tijd van de singles en de elpees. De periode van het zwarte goud is onderdeel van onze geschiedenis, maar de muzikanten krijgen niet het podium dat ze verdienen. Daarin willen wij verandering brengen. Nu kan het nog…”, zeggen de goudzoekers.

Ze spraken in de afgelopen maanden artiesten uit alle uithoeken van Nederland. Sommigen daarvan zijn landelijk bekend, anderen zijn sterren in hun eigen regio en anderen zijn totaal van het podium verdwenen. De goudzoekers zaten onder meer aan tafel met Ben Cramer, Anneke Douma, Conny van Solingen, de Rianta’s, Ernie Bender en Tek Houkes. Ook zijn ze nog steeds op zoek naar vergeten parels, zoals zangeres Lola die volledig van de aardbodem verdwenen lijkt.

Vergeten artiesten en toppers van nu

De goudzoekers willen deze artiesten nog eenmaal bedanken voor hun bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Dat gebeurt tijdens een groots opgezet festival in Sint Jansklooster, waarop ook het boek wordt gepresenteerd. De vergeten artiesten delen dan het podium met toppers van nu. Namen maakt de organisatie de komende periode bekend.

Meer nieuws is te vinden via www.hetvergetenzwartegoud.nl . Op de website vertellen de goudzoekers alles over hun zoektocht naar de vergeten artiesten. Volg het nieuws ook via Facebook of Instagram via @hetvergetenzwartegoud.

Nieuws

menu