Grootste opknapbeurt in vijf eeuwen van Sint Clemenskerk in Steenwijk is na negen maanden bijna klaar. 'Ergens in november is officiële opening'

De oplevering van de gerenoveerde Sint Clemenskerk is op donderdag 13 oktober. „In november volgt een officiële opening”, zegt projectleider Wim Hultink. „Er zijn commissies gevormd die hiervoor ideeën aandragen.” De opknapbeurt van de kerk is de grootste in vijf eeuwen en kost een slordige 1,3 tot 1,4 miljoen euro.

Kerkbeheerder Minze Dijkstra en projectleider Wim Hultink in de verbouwde Sint Clemenskerk.

Kerkbeheerder Minze Dijkstra en projectleider Wim Hultink in de verbouwde Sint Clemenskerk. Foto: Sieb van der Laan

De ‘geboorte’ van de vernieuwde kerk is na exact negen maanden. „We zijn in januari begonnen en op wat kleine klussen na is het klaar.” Zo zijn ze nog met de ingang bezig. „Aan de buitenzijde zou deze een koperen uitstraling krijgen. Zou, want we zijn tot een ander inzicht gekomen. Koper is vrij kostbaar en we vrezen diefstal. Daarom gebruiken we geen koper maar zink. Deze wijziging moesten we eerst communiceren met de Welstandscommissie van de gemeente. En zo’n beoordeling duurt een tijdje. De ingang is op 8 oktober klaar.” Er wordt ook ingestoken op duurzaamheid. „Voor de buitenzijde is bamboehout gebruikt.”

Latere oplevering

Nieuws

menu