Grootste verbouwing Grote Kerk in 500 jaar van start gegaan: Grafzerken zijn verplaatst

Een van de grafzerken die verplaatst worden. Foto: Wilbert Bijzitter

De grootste verbouwing van de Sint Clemens of Grote Kerk in 500 jaar tijd is deze week van start gegaan. De eerste klus was het verplaatsen van een aantal grafzerken.

Met een kraan werd de grafzerk van Lucas ten Broecke uit de 17 e eeuw (van ongeveer 1700 kilogram) verplaatst naar een uithoek in de kerk, waar het later een definitieve plek zal krijgen. „Je hoeft niet te schrikken dat je nog skeletten tegenkomt, want die zijn in de jaren ’80 geruimd”, stelt projectleider Wim Hultink gerust. Een aantal grafzerken had breuken en viel uiteen . „Maar die worden gerestaureerd”, zegt Wim Hultink.

Het is het begin van een van de grootste verbouwingen van dit rijksmonument. De interne verbouwing van de middeleeuwse Sint-Clemenskerk in Steenwijk bestaat uit houten ‘dozen’ over twee lagen met daarin vergaderruimtes, zaaltjes, een keuken en andere zaken die noodzakelijk zijn. Een nieuwe entree aan de buitenzijde, een koffiecorner en een terras zijn andere grote vernieuwingen.

Grote ‘dozen’

De interne verbouwing gebeurt via het zogeheten box-in-boxprincipe. Het gaat om grote ‘dozen’ van hout, die links van het orgel in twee lagen worden gerealiseerd. Daar komen alle nieuwe ruimtes in. Dat gebeurt op een dergelijke wijze dat latere generaties alles weer weg kunnen halen, zonder het monument te beschadigen. Door gebruik te maken van hout blijft ook de akoestiek behouden.

Echter, deze ‘dozen’ zouden op een aantal grafzerken worden geplaatst. „Maar daar ging de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet meer akkoord, omdat de grafzerken dan niet meer zichtbaar zouden zijn”, licht Wim Hultink toe. „Tja, het is wel een financiële tegenvaller.” Die zou kunnen worden opgevangen door de opbrengst van de verkoop van De Klincke en Pand Zoer in de Kerkstraat. „Die panden zijn nog niet verkocht, maar daar wachten we niet op.”

Terras

De entree wordt in zuidelijke richting verplaatst naar de originele plek, dus in het midden van de kerk. Het wordt een entree annex tochtsluis aan de buitenzijde, met glazen wanden. Ter hoogte van de entree ligt nog grafzerken die verplaatst gaan worden. „Deze zijn niet effen en er is een risico dat bezoekers hierover struikelen. Vandaar dat deze ook worden verplaatst.” Buiten naast de entree komt een terras.

Stichting opgericht

Het hele project heet ‘Het Hart van Steenwijk’. Een belangrijke vernieuwing is ook de oprichting van een Stichting Grote Kerk Steenwijk afgelopen dinsdag onder voorzitterschap van Dick Koper. Deze staat los van de kerk en moet ervoor zorgen dat het gebouw alle dagen in de week open is met tal van activiteiten voor gelovig en niet-gelovig Steenwijk. Het doel is om zo middelen te verkrijgen voor het onderhoud van de kerk. In de uiterste zuidpunt van het gebouw komt een koffiecorner en buiten is een terras gepland, dit alles in samenwerking met de plaatselijke horeca.

Ideeën uitwerken

Dick Koper: „De stichting wil pertinent niet concurreren met plaatselijke bedrijven. Ze moet zorgen voor rondleidingen, torenbeklimmingen, concerten, boekenmarkten, zaken die passen bij het gebouw. Als de winkels in de stad open zijn, staan de deuren van de kerk ook open voor mensen die het geloof zoeken of zij die willen ontspannen. Dit moet een gebouw worden voor de hele gemeenschap.” Er zijn vele ideeën. „Die gaan we uitwerken en zien of die realiseerbaar zijn. Er is veel werk aan de winkel.”

In januari 2022 wordt een begin gemaakt met de bouw van de ‘dozen’ en de verplaatsing van de entree. Wim Hultink: „We hopen dat de verbouwing in juni 2022 klaar is. Maar een grote factor is de beschikbaarheid van bouwmaterialen. Dat is tegenwoordig een groot probleem bij bouw en verbouwingen. Dat moeten we dus afwachten.”

Nieuws

Meest gelezen

menu