Halsbrekende toeren met fakkels, en veel kindervermaak: feeëriek Kopje Cultuur heeft nog niets van zijn sprankelende glans verloren (met veel foto's en video's)

Villa Rams Woerthe badend in het licht. En een mooi verlicht doorkijkje dat een treurwilg en onze Sint Clemens in één fraai beeld in de schijnwerpers zet. Een gezelschap met hertengeweien bevolkt de ingang van het park. Kopje Cultuur is terug van weggeweest. Een mooi feeëriek spektakel, dat coronaproof goed te organiseren bleek.

„We hebben als bestuur wel te maken met enorme muizenissen aan regels. Dat geeft een gevoel dat je hindernissen moet overwinnen. Best een gedoe, want het moet wel leuk blijven”, aldus voorzitter Kopje Cultuur Luc Greven. „Maar laat je het niet doorgaan, dan zijn we als evenement twee jaar buiten beeld. Dat is het ook niet. En er zijn tal van mensen die hier beroepsmatig optreden. Die mochten anderhalf jaar helemaal niks. Zo belangrijk dat ze iets konden doen. Wel erg jammer dat in het park en op de Markt in de middaguren optredens in het water zijn gevallen. De weerapps gaven rond twee uur wat motregen aan, terwijl in werkelijkheid iedereen de volle laag kreeg.” Indoor was er ook van alles te doen. „Ik heb goede reacties gekregen over het programma in de Meenthe, Grote Kerk, en De Laatste Eer. Laatstgenoemde locatie werd ook nu weer geprezen om de geweldige akoestiek”’

Jongleurs met fakkels

Jongleurs halen halsbrekende toeren uit met brandende fakkels. Een knap stukje acrobatiek op de klanken van ‘Grease Lightning’. En ook deze editie veel zang en dans in het park. Naast Bogey and the Longhorn was er onder meer in de muziekkoepel een verrassend optreden van de ‘boodschappers van het algemene nut’, oftewel Johan Schoterman en zijn maatje Xander Driessen. Bijzonder repertoire dat na de ‘Sex Bomb’ van mister Tom Jones, een vervolg krijgt met ‘Little Green Bag’ van George Baker, en ook ‘Ik heb genoeg van jou’ van ZZ en de Maskers. De vertolking van ‘Dracula’, die ook even krijsend tussen het publiek loopt, is voor sommigen angstaanjagend.

Kindervertier in Meenthe

Kinderen vinden het zichtbaar leuk om in de foyer van de Meenthe kennis met muziekinstrumenten te maken. Oef, de kleine trompettist heeft het nog niet onder de knie. Er klinken een paar valse noten. Nou ja, het knaapje heeft ook niet voor het simpelste instrument gekozen. Een jonge pianiste streelt met fluwelen vingertjes de toetsen. Niet verkeerd. Een ventje van een jaar of vijf geselt de vellen van het drumstel. De duim van de leraar gaat omhoog, oftewel je hebt talent. Misschien hebben we hier te maken met een Cesar Zuiderwijk in de dop. Boven in het gebouw lopen jonge kinderen met schortjes voor. Ze mogen tekenen, schilderen, of boetseren. „We geven hier elke week lessen”, zegt Marjelle Barneveld van Scala. „De kinderen mogen de werkjes straks mee naar huis nemen.” Febe is met een klein kwastje aan het werk. „Dit moet een panter worden, en daar omheen vliegen vogels.” Fabian lacht vrolijk. „Schilderen is leuk. Dieren, wolken, en bloemen zijn mooi.” Een volle theaterzaal zit zich te vergapen aan het fraaie toneelstuk over de Voorzienigheid.

Regen spelbreker

In het centrum is fraai straattheater van een boer en boerin in klederdracht. De boer melkt de koe, op een wagentje achter de tractor. De boerin roept dat het koebeest een beetje stinkt. „Bah”, zegt ze. Ze tilt de staart van de koe omhoog en spuit wat odeur uit een spuitbus in de kont van het beest. Kinderen lachen. Het is ook wel een grappig gezicht. Jonge danseressen van Scala zetten hun beste beentje voor in park Rams Woerthe. Ze bewegen met veel gevoel op de opzwepende muziek. Dat doen ze prima, al zijn de omstandigheden waaronder het moet niet prettig. Twee keer een nat pak. Want een paar pittige buien zijn spelbreker in de middaguren. En dan stroomt het park leeg. Best jammer. Want optreden is vooral leuk als er veel publiek is. „Een paar uur geleden was er echt een enorm plensbui”, zegt geluidsman en speaker Joey Teekamp. „Ook de stekkerdozen met daarin de stekkers van de geluidsapparatuur werden kletsnat. Ja, dan kun je kortsluiting krijgen. Nou, daar zijn we gelukkig aan ontsnapt.” Javaanse danseressen hebben het beter bekeken. Ze hebben een dak boven hun hoofd. Dat van de muziekkoepel. De dames dragen prachtige felgekleurde vlammende gewaden, en glimmende hoofddeksels.

‘Sweet Caroline’

In een volle Sint Clemenskerk galmt ‘Sweet Caroline’ uit de mond van de goudkeeltjes van Vocal group Inbetween. Het koor voor 50-plussers vertolkt ook ‘100 Years’ van Joey Dyser en ‘Top of the World’ van The Carpenters blijft een heerlijke meezinger. Ook tevredenheid in de naastgelegen Sint Clemenstoren. „Zo’n honderd torenbeklimmers vandaag, en verder ongeveer vijfentwintig mensen die om informatie vroegen over de toren”, vertelt torenwachter Hans Hoogma. Tevredenheid alom, oftewel op naar volgend jaar.