Hannie Diender maakt het leven lichter; deze week nog te zien in Galerie Steenwijk

Hannie Diender bij haar werk. Foto Galerie Steenwijk

Aanvankelijk zouden de keramische beelden van Hannie Diender deel uitmaken van een duo-expositie in Galerie Steenwijk. Maar toen de mede-exposant afhaakte, lag de weg plotseling open voor een solotentoonstelling waarin ze ook haar schilderijen kon laten zien. „Ik heb speciaal voor de tentoonstelling nog een paar extra schilderijen gemaakt, maar dat was achteraf gezien niet nodig geweest. Uiteindelijk moest ik zelfs nog een paar kunstwerken mee terugnemen naar huis omdat de expositieruimte volledig gevuld was,” vertelt de kunstenares uit Kampen.

In Galerie Steenwijk is te zien dat de keramische sculpturen en schilderijen van de 76-jarige kunstenares twee kanten van dezelfde medaille laten zien. „Ik probeer in en met mijn kunst het leven lichter en kleurrijker te maken,” licht Hannie Diender toe. „De keramische beelden van musicerende clowns met puntmutsen, rode neuzen en veren op het hoofd en de kleurrijke abstracte schilderijen benadrukken dat het maken van kunst voor mij elke dag weer een feest is. Een passende titel voor de tentoonstelling was dan ook snel gevonden.”

Chirurgen

Haar leeftijd dwong de kunstenares uit Kampen om kleiner te gaan wonen. „Helaas moest ik daarom mijn oven, waarin ik beelden van een meter hoog kon plaatsen, verkopen. Nu werk ik met een kleinere oven waar uitsluitend beelden van 50 centimeter hoogte in passen. Maar voor het geval ik toch nog groter wil uitpakken, kan ik altijd terecht in creativiteitscentrum Quintus in Kampen. Onlangs bleek dat nodig, toen ik twee opdrachten uit de medische hoek kreeg. Voor het afscheid van twee chirurgen, die respectievelijk in ziekenhuizen in Utrecht en Groningen werkten, moest ik een afscheidscadeau maken waarin hun vak tot uitdrukking werd gebracht. Uiteraard ontbreekt in deze keramische beelden de lichtvoetige ondertoon niet! De beelden van chirurgen in een werksituatie en met werkkleding aan zien er vrolijk uit.”


Het meisje met de parel

Hannie Diender houdt van toeters en bellen en trompetgeschal. Ze tuigt haar beelden op met allerlei vrolijke toevoegingen. Vaak spat de muzikaliteit van haar schilderijen af. En altijd is er de luchtige ondertoon of de humoristische twist. Heel duidelijk is dat onder meer te zien in het schilderij van het meisje met de parel. Iedereen herkent onmiddellijk het legendarische schilderij van Vermeer. Maar de kunstenares uit Kampen produceerde twee vindingrijke remakes. „Op verzoek van de opdrachtgever gaf ik er een persoonlijke draai aan. Ik maakte twee versies: het meisje met de parel mét zonnebril en mét leesbril,” vertelt ze. “Die komische toevoegingen geven beide schilderijen een nieuwe dimensie die door de opdrachtgever bijzonder werd gewaardeerd. Ik houd van bijzondere mensen die het leven kleurrijk maken. Daarom maakte ik voor deze tentoonstelling op de valreep ook nog twee schilderijen van een orkestbak met muzikanten en van mensen met karikaturale gezichten.”

Boost

Hoewel zij al sinds 1980 kunst maakt en exposeert, kreeg de carrière van Hannie Diender in 2005 vrij plotseling een extra boost. „In dat jaar exposeerde ik op drie prominente plekken in Nederland en sindsdien is mijn werk elk jaar op minstens drie plekken in het land te zien geweest. Hoewel ik autodidact ben, hebben mijn keramische beelden een professionele uitstraling en worden ze veel gekocht en gewaardeerd. Ik exposeerde onder meer in Rotterdam, Den Haag en in Galerie De Paardenstal Art & Garden in Espel, waar ik jarenlang vaste deelnemer was aan de groepsexposities.”


Carrièrevrouwen

Hannie Diender begon haar artistieke carrière na het voltooien van haar opleiding aan de modevakschool. „Vanaf 1980 concentreerde ik me volledig op het maken van keramiek. Hoewel ik schilderen ook leuk vind, is, blijft keramiek mijn specialiteit bij uitstek. Vaak is er sprake van een bijzondere wisselwerking en ‘verhuizen’ personages van mijn beelden naar mijn schilderijen of andersom. Ik werk niet met specifieke thema’s. Mijn inspiratie haal ik uit het dagelijks leven. Mensen staan voor mij centraal. Dat kunnen wandelaars zijn, maar ook carrièrevrouwen,” verduidelijkt de veelzijdige kunstenares. „Communicatie en emotie zijn voor mij belangrijk. Ieder beeld is uniek en heeft een eigen karakter dat varieert van eigenwijs of ondeugend tot blijmoedig en onschuldig. De tentoonstelling in Galerie Steenwijk is voor mij letterlijk en figuurlijk een feest. Uiteraard hoop ik dat de bezoekers dat ook zo ervaren.”


Tentoonstelling: Feest – keramiek en schilderijen van Hannie Diender; t/m 17 december in Galerie Steenwijk. Info: www.galeriesteenwijk.nl.

Nieuws

menu