Havenvisdagen voor jeugdige hengelaars in Blokzijl en Steenwijk: 'Aantal jeugdige vissers groeit, maar kan beter'

Vissen wint weer aan populariteit bij de jeugd. Sportvisserij Nederland.

Vissen wint weer aan populariteit bij de jeugd. Sportvisserij Nederland. Foto: Frank van der Burg

Een mooi vooruitzicht voor jeugdige liefhebbers van hengelsport. „Sportvisserij Oost-Nederland benaderde ons met de vraag of we mee willen werken aan een havenvisdag. Nou natuurlijk willen we dat”, zegt clubman Rein Berger van hengelsportvereniging Steenwijk. HSV het Baarsje Blokzijl kreeg hetzelfde verzoek. En dat betekent dat er zowel in Blokzijl als Steenwijk een havenvisdag voor de jeugd komt.

Het visevenement voor de jeugd in Blokzijl is deze week al, om precies te zijn komende zaterdag 26 februari. In Steenwijk is de viswedstrijd op zaterdag 5 maart. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de wedstrijden in de haven. „In Blokzijl gaat het om de havenkolk en in Steenwijk de kop van het Steenwijkerdiep. Daar komt een tent en we krijgen parkeerruimte achter Chinees Restaurant Dynasty. Leuk is ook dat er in beide plaatsen een wedstrijd komt voor echte jeugdige wedstrijdvissers en een wedstrijd voor beginners.”

Berger merkt wel enigszins dat de populariteit van vissen bij jeugd toeneemt. „Al zijn het wel hoofdzakelijk leden uit zeg maar het ‘grijze circuit’. Hengelsportvereniging Steenwijk heeft om precies te zijn nu 2556 leden. „En dan gaat het in ons geval om zo ongeveer tien procent jeugdleden. Dat kan dus nog wel iets beter. Er is nog wat te winnen. Onder jonge vissers verstaan we jongens en meisjes van acht tot twintig jaar.”

Vervolg van Genemuiden

In 2019 was er een havenvisdag in Genemuiden, en dat werd een groot succes. En daarom lijkt het een goed plan om, na twee jaar corona, de havendagen weer op te pakken. „We hopen op een mooie deelname. Deze week heb ik nog flyers rondgebracht naar diverse locaties. We doen ons best”, zo vervolgt Berger. „De wintervisserij is in volle gang en we hopen dus op goede vangsten. Dan is het mooi dat we op twee locaties havenvisserij met de vaste stok mogen organiseren.”

Zoals gezegd gaat het om twee categorieën, en beide categorieën vissen een eigen wedstrijd. „Een deel van de havens is gereserveerd voor wedstrijdvissers. Om in deze categorie mee te kunnen doen, moet je zelfstandig kunnen vissen met de vaste stok. Je hoeft geen doorgewinterde wedstrijdvisser te zijn, maar enige ervaring is hierbij wel noodzakelijk. Je vist met je eigen materiaal en vissen is alleen toegestaan met een vaste hengel van maximaal acht meter.” In het andere deel van de havens wordt gevist door vissers die nog niet zoveel ervaring hebben. „Deze vissers vissen in tweetallen. Voor elk tweetal is een leefnet beschikbaar en ook vaste hengels kun je van ons lenen. Natuurlijk mag je wel met je eigen vaste hengel vissen. Vis je mee in deze categorie, dan kun je hulp en tips van ervaren vissers en begeleiders krijgen, zodat het in ieder geval een zeer leerzame dag voor je wordt. Vissen is alleen toegestaan met een vaste hengel van maximaal vier meter.”

Deelname is gratis

Deelname aan deze unieke jeugdevenementen is gratis. „En wij zorgen na afloop voor een lekkere warme hap. Voor elke deelnemer is er een prijs. Je kunt aan beide dagen deelnemen of aan één naar keuze, maar wacht niet te lang want vol is vol. Inschrijven kan via de site van de club.” Berger vertelt dat de Zomerse viskaravaan, net als vorig jaar tijdens het 75-jarig bestaan van Hengelsportvereniging Steenwijk, ook weer naar Steenwijk komt. „Dat is tijdens de laatste week van de schoolvakantie. Er wordt dan andermaal gevist in het Slingerbos. Ook het vissen met de mensen van de Variant en InteraktContour krijgt een vervolg.”