Heftige film over online shaming met leerlingen uit Steenwijk in de hoofdrol. Het eindigt met een shot van 'Stephanie' bij het spoor

De leerlingen worden met de rode loper onthaald op school. Foto: Judith van Dijk

Scala-docent Zukarn Withagen uit Hoogeveen heeft samen met oud-zedenrechercheur Judith van Dijk uit Dedemsvaart en directeur Johannes Wouda van SG Eekeringe in Steenwijk een film gemaakt over online shaming, met leerlingen van de middelbare school in de hoofdrol.

Een pittig onderwerp om bespreekbaar te maken, maar de nood is hoog, vindt muziekdocent Zukarn. De première was afgelopen maandag op school en maakte veel indruk. Een tweede film over hetzelfde onderwerp is in de maak.

Het gebeurt zo ontzettend vaak. Een tiener stuurt een naaktfoto naar haar vriendje of naar een vriendin en die stuurt vervolgens de foto weer door. Daardoor komt het kiekje terecht bij iedereen. ,,Online shaming gebeurt overal”, vertelt Withagen. ,,Het is een hot item op scholen, maar geen onderwerp waarover makkelijk wordt gepraat. Met deze film en de workshops die erbij horen hebben we het bespreekbaar gemaakt. Vanaf het begin hadden we het idee dat de leerlingen een hoofdrol zouden spelen in de film en de meesten stonden daar niet om te springen. Toch hebben we enkelen het belang uitgelegd. Je helpt anderen en daarom wilden ze toch meedoen.”

Heftig kwartier

De film duurt een kwartier, is echt een korte speelfilm geworden en laat de dag van Stephanie zien, deze rol wordt gespeeld door Sharon. Ze stuurt een foto naar haar vriendje en deze wordt naar iedereen doorgestuurd. Drie keer raden wat er de dag erna gebeurt. De film eindigt met een shot van ‘Stephanie’ bij het spoor. Heftig, maar volgens Van Dijk wel realiteit. ,,We hebben het initiatief genomen omdat ik zo vaak hoor over online shaming. De impact daarvan is enorm en niet iedereen is zich daarvan bewust.”

Van Dijk geeft al enkele jaren voorlichting over seksuele weerbaarheid op middelbare scholen. ,,Een serie van acht lessen die dieper op de stof ingaat. Want wat is ok en wat niet? En hoe geef je dat aan? Sexting en social media komen ook voorbij tijdens deze lessen. Ik was aan het zoeken hoe je nog beter kunt overbrengen wat de impact is van online shaming. Er mistte gewoon iets. Want je ziet dat een jongen of meisje een foto stuurt, dat het beeld wordt verstuurd en degene die op de foto staat wegloopt, maar daar stopt het dan ook. Maar er gebeurt meer.”

Met deze film, die is gefilmd en gemaakt door Wesley Withagen, laten Van Dijk en Withagen ook zien wat je eventueel zou kunnen doen voor het slachtoffer. ,,Wat voor beslissingen je maakt als je erbij betrokken bent heeft ook veel invloed. Misschien door jouw handelen, net die helpende hand of dat luisterende oor, kan je veel betekenen.”

Iedereen die de film ziet is laaiend enthousiast. ,,De hoofdrolspelers lopen trots door de school. Zij hebben zoveel van zichzelf gegeven”, vertelt Withagen. ,,Een tweede film is in de maak. Want het gebeurt niet alleen bij meisjes, ook jongens kunnen het slachtoffer worden. De eerste spelers hebben zich al aangemeld. Was het animo eerst nog niet zo groot, nu wil iedereen meespelen in de komende film.”

SamenvoorRyan

Van Dijk en Withagen hopen dit project, dat onderdeel is van SamenvoorRyan, op meer scholen in Noord-Nederland uit te kunnen rollen. ,,Zoveel jongeren hebben hiermee te maken.”

Nieuws

menu