Help, wat moet ik stemmen? Vandaag zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap: deze kieswijzers geven stemhulp

De stemwijzer voor Friesland.

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. Er zijn meerdere kieswijzers beschikbaar die hulp bieden bij het bepalen van je stem.

MijnStem

MijnStem maakt het makkelijk: door een schuif te verplaatsen geef je aan in welke mate je het eens bent met de stelling of kies je voor een standpunt. Deze kieswijzer is zowel voor de Provinciale Staten- als de waterschapsverkiezingen beschikbaar.

https://mijnstem.nl

Kieskompas

Kieskompas heeft al heel veel verkiezingen stemhulp geboden. De uitslag geeft aan hoe dichtbij of veraf je staat van de deelnemende partijen. Kieskompas is er ook in het Fries.

https://nlps23.kieskompas.nl/landing/provinciale-statenverkiezingen-2023

Stemwijzer

Voor vier provincies (Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg) is Stemwijzer actief. Het gaat hierbij om een kieshulp voor de Provinciale Staten.

https://stemwijzer.nl

YoungVoice

YoungVoice is een stemhulp speciaal voor jongvolwassenen, die ProDemos (Huis voor democratie en rechtsstaat) in opdracht van de provincie Drenthe heeft gemaakt.

https://drenthe.youngvoice.nl

KiesHart

‘Wie de personen zijn die beslissingen gaan nemen, is voor veel mensen een raadsel. Dat is opvallend, want de helft van Nederland vindt het wel belangrijk om iemand te kennen, en ook te stemmen op iemand die op hen lijkt qua persoonlijkheid’, stelt Hart van Nederland . Het nieuwsprogramma van Talpa heeft samen met Kieskompas een alternatieve kieswijzer gemaakt, Het KiesHart: je zoekt een vertegenwoordiger die het meest op jou lijkt. ‘Deze uitkomst is geen stemadvies, maar laat zien dat volksvertegenwoordigers als mens op ons kunnen lijken.’

https://kieshart.nl

De stembureaus zijn op de stemdag open van 07.30 tot 21.00 uur.

Nieuws

menu