Herdenking voor mensen die omkwamen aan de Europese grenzen

In het hele land vinden herdenkingen plaats. Ook in Steenwijk.

In het hele land vinden herdenkingen plaats. Ook in Steenwijk. MiGreat

Op 18 december is er een herdenking in Steenwijk. Met de actie ‘Noem hun namen’ worden de mensen herdacht die omkwamen aan de Europese grenzen.

Tussen 10 december (Dag van de Mensenrechten) en 18 december (Dag van de Migrant) worden in het hele land herdenkingen georganiseerd en de namen van overledenen voorgelezen. Dit is een initiatief van MiGreat, voor de 48.674 mensen die de gevaarlijke reis niet overleefd hebben, en vaak een anonieme dood stierven op zee, in de bergen of in de bossen.

Stephanie Geurtz van GroenLinks Steenwijkerland is een van de initiatiefnemers: „De verharding in onze samenleving, het onmenselijke handelen aan de grenzen – onder ander door Frontex – de met EU-gelden gefinancierde grenswacht, mag niet onopgemerkt blijven. Wij laten willens en wetens mensen in zee verdrinken, of in niemandslanden een langzame dood sterven. De media hebben er weinig aandacht voor. Wij willen, dat deze mensen worden gezien.”

De herdenking is van 10.30 tot 13.30 uur in de Rooms Katholieke Clemens Kerk aan de Molenstraat. „Wij gaan de namen noemen van de in zee verdronken mensen en naar verhalen luisteren van overlevenden”, licht Stephanie Geurtz toe.