Herdenkingen in diverse kernen. Stille tocht in Steenwijk gaat via een andere route

Burgemeester Rob Bats legde vorig jaar samen met leerlingen en met kinderburgemeester Rose Mondria een krans.

Burgemeester Rob Bats legde vorig jaar samen met leerlingen en met kinderburgemeester Rose Mondria een krans.

In twaalf kernen in Steenwijkerland worden op 4 mei een herdenking gehouden.

In Steenwijk, Tuk, Steenwijkerwold, Kallenkote, Vollenhove, Blokzijl, Kuinre, Paasloo, Giethoorn, Oldemarkt, Willemsoord en Wanneperveen zijn er bijeenkomsten en bloem- en kransleggingen. De tijdstippen waarop deze bijeenkomsten beginnen variëren. Een aantal begint einde van de middag en andere zijn in de avond. De programma’s voor de dodenherdenking in Steenwijkerland staan op de gemeentelijke website.

Dit jaar gaat de stille tocht in Steenwijk via een andere route. De stille tocht start bij de muziekkoepel in park Rams Woerthe en gaat via de Gedempte Turfhaven, Kornputsingel en Vendelweg naar het gedenkteken voor joodse Steenwijkers en vervolgens naar het herdenkingsmonument. Op beide plekken worden kransen gelegd.

De gewijzigde route voor de stille tocht is nodig omdat de Markt vanwege de kermis geen geschikte locatie is. Voorafgaand aan de stille tocht is er een officieel programma bij de muziekkoepel met zang, voordrachten en een toespraak door burgemeester Rob Bats. Langs de route van de stille tocht staan een aantal indrukwekkende portretten. Zo staat er bij de muziekkoepel een portret van verzetsheld Annie Mulder die tot op hoge leeftijd betrokken was bij de 4 mei herdenking en gastlessen gaf om jongeren te vertellen over de oorlogsjaren. Verder staan er in de Kornputsingel portretten van Joodse families die in deze straat gewoond hebben. Zij hebben de oorlog niet overleefd en krijgen op deze manier een gezicht: Leonard Polak, Maurits de Leeuw en Saartje Gosschalk-Slager.

De programma’s van de herdenkingen in Steenwijkerland zijn te vinden op de website van de gemeente .