Het is -2 maar in Tuk gaan de bloembollen de grond in

Van links naar rechts Kai, Noor, Yinthe en Tessa helpen bij het planten van de bloembollen. Foto: George Huisman
Dankzij de buurvrouwen Alieke Terpstra en Anje Hendriks, bijgestaan door een comité, komt op dit ooit kletsnatte en onbruikbare grasveld een prachtig speelveld en daarmee een ontmoetingsplaats voor de hele buurt.
Ondanks het zonnetje was het bitterkoud op de nu nog open vlakte. „Maar dankzij de opkomst en het enthousiasme was het hartverwarmend”, zegt Alieke Terpstra over deze middag. „We hebben dan ook van alle kanten steun gekregen. De lokale Welkoop en tuincentrum GroenRijk én een bloembollenboer uit de polder gaven ons duizenden bloembollen, die zaterdag samen met honderden plantjes de grond in gingen.”
Dankzij de hulp van tientallen vrijwilligers uit de buurt, van jong tot bejaard, was de enorme klus binnen het uur geklaard. De één zorgde voor de aanvoer en de verdeling, anderen gingen letterlijk op de knieën om de bollen en planten in de grond te krijgen. Zeker de allerjongsten lieten zich niet onbetuigd; zij moesten hun kletsende vaders en moeders soms aansporen dóór te werken... Het werk ging door de vele helpende handen voortvarender dan verwacht, zodat rond de klok van drie het sein ‘klus geklaard’ kon worden gegeven en met warme chocolademelk, koffie en thee én een pan soep van een jarige buurvrouw tevreden kon teruggekeken.
Nu is het dan afwachten geblazen tot het moment dat de speeltoestellen geleverd worden. De bedoeling is dat deze dan ook zo snel mogelijk geplaatst gaan worden, afhankelijk van weers- en grondomstandigheden natuurlijk. Er zal hiermee zo mogelijk niet tot het voorjaar gewacht gaan worden.
Voor iedereen
Zoals gesteld is het zeker niet de bedoeling dat het project Schutterwoerthe alleen voor de kinderen gerealiseerd wordt. Ook Tuk kent ouderen die alleenstaand en misschien wel ‘verborgen eenzaam’ zijn en hunkeren naar gewoon een leuk rondje lopen. „Dat moet hier allemaal gaan gebeuren”, zo zien Hendriks en Terpstra dat helemaal voor zich. „Ouderen kunnen heerlijk op een bankje bij het speelveld gaan zitten en elkaar makkelijk treffen en genieten van de jeugd”, aldus het ondernemende duo. „Niet in je eigen tuin blijven maar kom lekker naar zo’n buitenplek. Dit moet een ontmoetingsplaats voor iedereen worden. Hopen dat het voor nóg meer verbinding in de buurt zorgt.”
Het Schutterswoerthe-terrein moet een natuurlijke uitstraling krijgen: uitdagend, met bomen, zwerfkeien, hoge struiken, bloemen, door natuurlijk groen afgescheiden en een apart deel voor de heel kleine kinderen. De streefdatum voor de officiële opening is april 2023.