Het verhaal van onze eigen Johan van den Kornput wordt verteld door lokale acteurs en zangers

Standbeeld van Johan van den Kornput. Archieffoto Wilbert Bijzitter

Johan van den Kornput is een cabareteske muzikale voorstelling over de persoon Johan van den Kornput. De militair die van 1580 tot 1581 Steenwijk verdedigde en uit handen van de Spanjaarden wist te houden. In de voorstelling vertellen lokale acteurs en zangers wie van den Kornput was én wie hij zeker niet was. Johan van den Kornput is te zien van 9 tot en met 11 september in de Grote Kerk.

Voor deze voorstelling komt een uniek negenkoppig theatraal gezelschap bij elkaar. Onze eigen Steenwijker held Johan van den Kornput wordt gespeeld door Jan ten Wolde uit Giethoorn. Jaap de Vries uit Steenwijk speelt George van Lalaing oftewel Graaf van Rennenberg, stadhouder van Friesland, Overijssel en Drenthe. Hij vocht samen met Johan van den Kornput tegen de Spanjaarden.


Wiskunde docent Henk Vording uit Steenwijk speelt de Spanjaard Fernando Álvarez de Toledo, ook wel bekend als de Hertog van Alva. Ook speelt Henk de rol van de jonge, bloedmooie en steenrijke weduwe Gravin van Megen.

Het personage Aert van Groningen wordt gespeeld door Karen Huisman uit Steenwijk. Aert van Groningen is de soldaat die Steenwijk heeft behoedt voor een grote ramp, zonder hem zou er geen Steenwijker Toren meer zijn geweest.

Henk Dick van de Zwaag speelt met zijn luide bronzige stem de rol van stadsomroeper. In het stuk vertelt hij allerlei leuke interessante historische anekdotes over de stad Steenwijk.

Hinke Snoek uit het Drentse Nijeveen speelt de rol van Friezin. Steenwijkers en Friezen lagen elkaar niet echt, in 1522 werd Steenwijk door de Friezen in brand gestoken. Daarnaast speelt Hinke ook de zus van de graaf van Rennenberg.

Raimond Obbink speelt de Engelse legeraanvoerder John Norritz, die een einde maakte aan het beleg van Steenwijk op 23 februari 1581. Naast John Norritz speelt Raimond ook de rol van slager.


Lucina Bolding uit Nijeveen heeft de regie over het stuk en speelt ook de rol van de bakkersvrouw in de voorstelling. De bakkersvrouw is een struise Steenwijkse ondernemer die gevraagd en ongevraagd commentaar geeft over allerlei gebeurtenissen tijdens het beleg.

De kaartverkoop is al even gestart en er worden 5 voorstellingen in de Grote Kerk gegeven. Er zijn maximaal 2000 kaarten beschikbaar voor 5 voorstellingen. Kaarten reserveren kan via ww.demeenthe.nl/johanvandenkornput

Nieuws

menu