Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken tikt 1300 leden aan en zit te springen om meer vrijwilligers: 'Lekker snuffelen in de geschiedenis van je woonplaats'

Het bestuur van de historici. Oud-voorzitter Jan Stam gaf in maart de hamer aan zijn opvolger Bé Puister. Foto: Sieb van der Laan

Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken is op zoek naar meer vrijwilligers. Recent werd het aantal van 1300 leden aangetikt. Dat zijn mensen die ook elk kwartaal het magazine ‘Old Steenwiek’ ontvangen. Eerder dit kalenderjaar liet voorzitter Bé Puister nog weten dat de historici zo tussen de veertig en vijftig vrijwilligers hebben.

En dat is dus te weinig om de toko lekker te laten draaien. Daarom zijn er meer helpende handen nodig. In een onlangs verschenen wervende folder wordt geprobeerd om mensen warm te laten lopen voor de historische club. „Als bestuur van een sterk groeiende vereniging willen we graag verder professionaliseren en méér voor onze leden betekenen. Want ook wij zullen met onze tijd mee moeten”, schrijft Puister.

„Samenwerken en plezier zijn voor ons belangrijke kernwaarden om onze ambities te realiseren. Naast meerdere werkgroepen dragen ook de leden van de redactie van ons ledenblad Old Steenwiek en leden van werkgroep Archeologie hier hun steentje aan bij.” Door de groei van de club ‘piept en kraakt’ het. „Er komen veel taken terecht bij een kleine groep mensen. Daar zien we graag verandering in komen.”

Samen snuffelen

Bestuurslid Liesbeth Hermans probeert potentiële toekomstige vrijwilligers enthousiast te maken. „Samen met anderen lekker snuffelen in de geschiedenis van je woonplaats. Hierdoor krijgt een plek, een straat, een gebouw of een landschap, een diepere betekenis en gaat het meer leven. Noem het maar een ontdekkingsreis in de tijd.” Er zijn nogal wat werkgroepen actief binnen de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken, die zitten te springen om meer vrijwilligers. Zo is er onder meer een werkgroep fotografie en beeldarchief. „Die houdt zich bezig met het digitaliseren, scannen, van het ontvangen analoge beeldmateriaal. Ook archivering en het verzamelen van bijbehorende gegevens. Voor deze werkgroep zijn we een tiental vrijwilligers nodig voor elk zo’n twee tot vier uur per week.”

Ook andere werkgroepen zoeken uitbreiding van mensen. „Denk aan de werkgroepen ICT, documentaires, Steenwijks dialect, monumentaal erfgoed, geschiedenis Steenwijker Joden en onderhoud Joodse begraafplaats, Steenwijker historie en events de Meenthe.” Mensen die enthousiast zijn mogen een belletje doen naar de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken aan Markt 60 in Steenwijk. Mensen van deze historische club zijn op woensdagmiddag aanwezig van 14.00 tot 16.00 uur. Loop even binnen of bel of mail voor algemene vragen, opmerkingen of suggesties met voorzitter Bé Puister, b.k.puister@gmail.com en/of (06) 53 90 20 76.

Nieuws

Meest gelezen

menu