Historische vereniging Steenwijk en omstreken verwelkomt 1300ste lid. Groei vereniging vraagt om meer vrijwilligers

Voorzitter Bé Puister (links) overhandigt het boek Lexicon Steenwijks Verleden aan Kees Knol. Kees Knol uit Emmeloord is het 1300e lid van de Historische Vereniging Steenwijk en omstreken. Foto: Aangeleverde foto

Kees Knol uit Emmeloord is het 1300e lid van de Historische Vereniging Steenwijk en omstreken. Voorzitter Bé Puister feliciteerde Kees en gaf hem het boek Lexicon Steenwijks Verleden cadeau.

Kees Knol is 57 jaar en werkzaam als bedrijfsleider bij een biologische supermarkt in Meppel. Volgend jaar verhuist hij van Emmeloord terug naar Steenwijk. „Als geboren Steenwieker vind ik dat je lid moet zijn van de historische vereniging”, zegt Kees Knol. Eerder las hij het ledenblad Old Steenwiek via zijn ouders. De familie Knol is altijd betrokken geweest bij de historie van Steenwijk. Zijn vader was 10 jaar lang beheerder van de Oudheidskamer. Hij zorgde daar voor mooie wandschilderingen. Zijn dochter (dus de zus van Kees) en het nichtje van Kees hebben het talent van (o)pa blijkbaar overgenomen. De muurschilderingen in de Kalverstraat (onder de naam Project K) zijn van hun hand. „De historie van Steenwijk moeten we koesteren”, zegt een enthousiaste Knol. „We mogen best trots zijn op onze stad. Dat realiseer ik me des te meer nu ik zelf jaren elders heb gewoond”.

Groei vereniging

Ondanks de dalende trend bij veel verenigingen is de historische vereniging in Steenwijk de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. „’Het verhaal van Nederland’ toont aan dat geschiedenis leeft”, zegt Bé Puister. Wekelijks keken meer dan 2 miljoen mensen naar deze populaire TV-serie. Maar ook het ledenblad ‘Old Steenwiek’ met interessante verhalen en foto’s draagt volgens de voorzitter bij aan de groei van het aantal leden. „Laatst hoorde ik van de gemeente dat we éen van de grootste verenigingen zijn in de regio”, vertelt Puister met trots.

Extra vrijwilligers

„Door de sterke groei van onze vereniging, piept en kraakt het wel”, volgens de voorzitter. „Er komen veel taken terecht bij een beperkte groep mensen. Daarom zouden we graag meer vrijwilligers zien. Zo willen we het komende seizoen samen met Rabo Theater De Meenthe activiteiten organiseren in het kader van historie; het liefst gericht op Steenwijk. In dit verband kun je denken aan een lezing, filmavond, workshop, etcetera. In eerste instantie denken we aan 2 avonden per jaar, mogelijk uit te breiden naar maximaal 4. Het gaat dan om een totale tijdsbesteding gedurende het seizoen van ca. 8 uur per vrijwilliger.”

Maar ook op andere terreinen binnen de vereniging is er behoefte aan ondersteuning, vervolgt Bé Puister. „Hierbij denk ik aan onze werkgroepen fotografie, beeldarchief en documentaires, maar ook aan het onderhoud van de Joodse begraafplaats, het Steenwijks dialect en de werkgroep Stadsbehoud. Dus als enthousiaste mensen samen met anderen lekker willen snuffelen in het verleden van Steenwijk en omgeving zijn ze bij ons van harte welkom!”

Vrijwilligersmarkt

In september wordt er waarschijnlijk samen met het Stadsmuseum en de gemeente een vrijwilligersmarkt c.q. inloopmiddag op de Markt georganiseerd. Mensen die nu al meer informatie willen over de vrijwilligerstaken bij de historische vereniging kunnen zich melden bij de voorzitter via b.k.puister@gmail.com . Zij krijgen dan een overzicht met taken en tijdsbesteding toegestuurd.

Nieuws

menu