Hitteprotocol? Gewoon in de schaduw zitten

Gewoon in de schaduw zitten. Foto: George Huisman

Hitteprotocol? Je kunt het jezelf op simpele wijze makkelijk maken bij zomers weer. Vroeger werden dagen van 28-30 graden gewoon ‘warme dagen’ genoemd, nu hoor je steeds vaker dat dat dagen zijn met ‘tropische temperaturen’ en ‘extreme hitte’.

Er wordt ons verteld dat we binnen paar jaar hier drie maanden per zomer ons in Zuid-Frankrijk kunnen wanen. De overheid adviseert op zulke dagen om veel te drinken, in de schaduw te blijven en rustig aan te doen.

Dat zijn regeltjes die je oudere mensen niet hoeft te vertellen. Die weten dat al hun leven lang en houden zich eraan. Zoals op bijgaande foto in de tuin van Zonnekamp op de Beitel in Steenwijk, donderdagmorgen om een uur of tien. Kopje koffie of thee erbij, wie wil een glaasje ranja of water, een paar mensen hebben een zonneklep of pet op. Schaduw, gezellig kletsen en je vooral niet inspannen.

Deze mensen stammen uit de tijd dat er nog geen airco bestond; bij warm weer hield je de warmte buiten huis door ramen en gordijnen gesloten te houden. Hun ouders gingen gewoon met de voeten in een teiltje met koud water zitten om af te koelen. Of ze knoopten een boerenzakdoek op het hoofd, tegen rechtstreekse zon. Ze begonnen zo mogelijk op warmere dagen vroeger te werken om zo op het heetst van de dag te kunnen rusten. Zo gaat het al honderden jaren goed. Hoe simpel kan het leven zijn?

Nieuws

menu