Hoe komen stationsgebouw- en omgeving er uit te zien? Plannen worden besproken tijdens inloopavond in De Meenthe

Het stationsgebouw in Steenwijk. Foto: Martijn Bijzitter

Hoe komen het stationsgebouw en de stationsomgeving in Steenwijk er straks uit te zien? De gemeente Steenwijkerland houdt woensdag 1 september een inloopavond over de plannen met het station en omgeving, waar de 200 reacties van de gehouden enquête worden besproken.

De uitstraling van het gebouw vond bijna 82% van de respondenten vooral voor verbetering vatbaar, zo blijkt uit de enquête. Daarnaast werden veiligheid, aanwezigheid van horeca, toegankelijkheid en wachtruimte veel genoemd. Over de omgeving van het stationsgebouw was meer tevredenheid, maar ook daar zijn verbeterpunten. Winkels en horeca, informatie en bewegwijzering en beplanting werden veel genoemd. Ook de verkeersveiligheid rondom het station is een belangrijk aandachtspunt. Over het openbaar vervoer en de tijden waarop die rijden is men over het algemeen tevreden (60%).

Moderne uitstraling

Wethouder Bram Harmsma over de plannen: „De hal wordt omgetoverd tot een gastvrij visitekaartje en het stationsplein opnieuw ingericht. Zo ontstaat een centraal knooppunt waar praktisch gemak en streekeigen sfeer goed samengaan. Hier start voor sommigen de reis over spoor, anderen stappen eenvoudig over op duurzaam vervoer. Het krijgt een opfrisbeurt en een moderne uitstraling die past bij het gebied Weerribben-Wieden. Bezoekers krijgen hier informatie over wat er in de omgeving te doen is. Uiteraard over de prachtige Vestingstad Steenwijk met de historische binnenstad waar je vanaf het station zo naartoe kunt lopen. En over het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn, de Koloniën van Weldadigheid en de Zuiderzeestadjes, zoals Blokzijl en Vollenhove. Ook de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold zijn vanaf het station goed bereikbaar. Bezoekers kunnen vanaf het station het gebied in met een mix van duurzaam vervoer, zoals de fiets, een e-bike en het openbaar vervoer natuurlijk.”

„De ontwikkeling van het station en de directe omgeving leveren een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. Het is een van de manieren om toeristen te verleiden om meerdere mooie plekken in de regio te bezoeken”, vervolgt Bram Harmsma.

Bespreking

De uitkomsten van de enquête wordt besproken met direct omwonenden, maar ook met iedereen die zich betrokken voelt. Dat is op 1 september in De Meenthe. Er is inloop vanaf 19.00 uur. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.30 uur. Tijdens deze avond kun je in gesprek met de wethouders Bram Harmsma en Marcel Scheringa over het station. Ook de NS en regiodirecteur Dorothé Haverkamp van ProRail zijn aanwezig.


Zaken, die besproken worden zijn:

• Hoe ziet het gebouw en de omgeving er straks uit?

• Welke vormen van vervoer wordt aangeboden (denk bijvoorbeeld aan het huren van een e-bike)?

• Welke functies heeft het gebouw straks? Horeca, informatie, fiets huren.

• Informatie en gastheerschap: welke informatie wordt aangeboden en op welke manier?

Aan het einde van het jaar zal een voorlopig ontwerp bekend worden gemaakt.


Aanmelden voor de inloopavond kan via linda.de.graaf@steenwijkerland.nl .


Nieuws

menu