'Honderd jaar Vredenburg is honderd jaar trots': Harm en Anja Vredenburg stralen tijdens eigen jubileumfeest

Anja en Harm Vredenburg proosten met het publiek. Naast hen Alko Tolner die de feestelijke jubileumavond presenteerde.

Anja en Harm Vredenburg proosten met het publiek. Naast hen Alko Tolner die de feestelijke jubileumavond presenteerde. Foto: Vredenburg Installatietechniek

Interviewer Alko Tolner benadrukte het vrijdagavond tijdens de opening van het Vredenburg-jubileumfeest in De Meenthe nog maar eens een keer: „Een familiebedrijf dat honderd jaar midden in de samenleving staat, dat is écht bijzonder. Vredenburg Installaties ís zo’n bedrijf”. Harm Vredenburg, samen met zijn vrouw Anja de directie vormend, vatte het als volgt samen: „Het bedrijf is de familie, de familie is het bedrijf. Honderd jaar Vredenburg is honderd jaar trots”.

Exact een eeuw geleden begon pionier ‘opa’ Pé Vredenburg het bedrijf dat dus tot op de dag van vandaag nog steeds in handen is van dezelfde familie -in rechtstreekse lijn- en nu toe is aan de derde generatie. In 1965 deed Pé Vredenburg zijn bedrijf met een gerust hart over aan zijn drie zoons Dirk, Gerard en Piet. Pé kreeg in later jaren een straat naar zich vernoemd en werd koninklijk onderscheiden. Eind vorige eeuw kwam het bedrijf in handen van de broer Peter en Harm Vredenburg. Zij ontkoppelden winkel en installatiebedrijf waarbij Harm verder ging met het bedrijf.

Het honderdjarig bestaan van het installatiebedrijf was voor Harm Vredenburg reden om de afgelopen maanden zo’n twintig (oud-)werknemers via gepubliceerde interviews in het zonnetje te zetten.

Hoogtepunt

Hoogtepunt was de feestavond van vrijdag in de Meenthe, met een continue diashow van 400 foto’s, zowel zakelijk als privé, van 100 jaar Vredenburg. Zoon Jeroen sprak zijn ouders toe, mede namens zijn broers Martijn en Christian: „Anja is de grote regelaar, terwijl Harm op Zen-muziek op sokken door zijn kantoor loopt”, plaagde hij, „maar vergis je niet: Anja is de doorslaggevende factor in het bedrijf, zoals zij ook een nadrukkelijk stempel op het gezin zette en zet. Allebei zijn ze zeer sociaal betrokken, pa en ma: ik ben trots op jullie”.

Alko Tolner - hij heette onder de driehonderd aanwezigen ook Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum welkom -, interviewde het directie-echtpaar op het toneel. Harm had tegen hem gezegd: „Als ik na vanavond alles kwijt ben is dat niet zo erg, als ik dan Anja nog maar heb”. Vredenburg deed daarnaast een voorzichtige voorspelling over hoe het bedrijf er over 25 jaar uit zal zien. Tolner riep iedereen op om vooral geld te doneren; het bedrijf wilde geen cadeaus en bloemen, maar besloot giften door te sluizen naar de plaatselijke Voedselbank. Het resultaat hiervan wordt later bekend gemaakt.

‘Onze familie ging nooit uitdagingen uit de weg’

Hierna nam Harm Vredenburg zelf het woord in een gloedvol betoog: „Honderd jaar, daar staan we dan. We zijn allemaal met elkaar verbonden. Onze familie ging nooit uitdagingen uit de weg. Honderd jaar is wel heel veel, Anja en ik hebben alleen het laatste stukje gedaan”. Elke keer opnieuw was Vredenburg een bedrijf dat vooruitstrevendheid, durf en innovatie hoog in het vaandel had staan en elke nieuwigheid met open armen verwelkomde. Harm Vredenburg sloot af met zijn gebruikelijke Namasté, het hindoeïstisch gebaar om te groeten en respect te tonen.

Na de vele mooie woorden was het tijd voor de band Alice Springs, die menigeen naar de dansvloer lokte.