Hondje Guus is de nieuwste bewoner van Zonnekamp in Steenwijk: ‘Ontroerend om hem met de bewoners te zien’

Yvonne Greveling heeft haar labradoedel puppy Guus meegenomen naar de Zonnekamp. Hier zit Guus op schoot bij de blinde mevrouw de Jong. Martijn Bijzitter

Steenwijk – En of hij populair is. Nu al. Guus is de Australian Labradoodle van Yvonne Greveling uit Steenwijk en wordt een allemansvriend in verpleeghuis Zonnekamp in Steenwijk. Uiteindelijk wordt hij een therapiehond. „Elke dag een glimlach, daar doe ik het voor.”

Greveling werkt nu twee jaar op afdeling Schoener in Zonnekamp. Altijd zijn ze in het verzorgingshuis aan het kijken wat ze kunnen doen voor bewoners. ,,Ik had weleens iets gehoord over een hond op de afdeling”, vertelt Greveling. ,,Van het een kwam het ander. De reacties onder collega’s waren aanvankelijk heel verschillend. We zijn het uiteindelijk eens geworden. We moesten het maar gewoon gaan doen. Het is gaandeweg een brug bouwen. We moeten gaan kijken waar we tegenaan gaan lopen. Het is een sprong in het diepe. Wel met het idee dat dit iets gaat brengen voor onze bewoners.”

'Ontroerend hoe de bewoners op Guus reageren'

Kort nadat Guus bij Yvonne in huis kwam wonen, zou hij al mee naar Zonnekamp. Maar vanwege het coronavirus ging dat niet door. Afgelopen weekend was het dan zo ver. „Guus is nu een kleuter en heeft wat meer zelfvertrouwen. Hij gaat meer op onderzoek uit”, vertelt Yvonne. „Ik heb dit weekend gezien hoe de bewoners op Guus reageren. Ik vond het ontroerend. Er was een meneer die mij met hem door de gang zag lopen. Het was alsof hij Guus al jaren kende. Hij pakte de riem uit mijn handen en daar ze gingen. Ergens anders kreeg hij al een gevulde koek voorgehouden. Dat hebben we maar niet gedaan, haha.”

Positieve sfeer

Guus draagt bij aan een positieve sfeer bij de ouderen. Hij is er wanneer Yvonne aan het werk is. „De mensen worden er echt actief van. Met een bewoner hebben we al een rondje buiten gelopen. Ze houden Guus dan echt in de gaten. Guus kom naar huus , klonk het uit volle borst. Het is heel gezellig.”

Het hondje mag nu nog niet los in Zonnekamp, maar Yvonne Greveling hoopt dat dit op den duur wel kan. ,,Is een bewoner verdrietig, of zit iemand te suffen, of is iemand boos, dat Guus daar dan even naartoe gaat. Dat is mijn droom.”