Hospice Het Riemkehuis zoekt nog een paar vrijwilligers voor de basiscursus

Hospice het Riemkehuis aan de Goeman Borgesiusstraat.

Hospice het Riemkehuis aan de Goeman Borgesiusstraat.

Op 4 en 5 november start er weer een basiscursus voor vrijwilligers die zich voor enkele dagdelen per week in willen zetten voor terminaal zieken in hospice Het Riemkehuis. Er kunnen nog een paar vrijwilligers bij, graag zelfs.

Als vrijwilliger bij Het Riemkehuis volg je allemaal een basiscursus waarin je leert wat je doen moet. Bovendien is er altijd een van de coördinatoren bereikbaar die snel ter plaatse kan zijn en of telefonisch alvast raad kan geven. Na de cursus is er nog een inwerk periode en loop je mee met een ervaren vrijwilliger. Tevens is er een nauwe samenwerking met de verpleging zij zijn er voor de professionele zorg en kunnen altijd opgeroepen worden en zijn dan binnen 15 minuten aanwezig.

Wil je dit werk gaan doen, maar je weet niet of je dit zou kunnen ? Dan is er de mogelijkheid om voor de cursus een poosje mee te kijken met een vrijwilliger in de hospice en te ervaren hoe dit in de praktijk is.

Wat houdt de cursus in ? Een vrijwilliger vertelt: „ Dinsdagmorgen werden we om kwart voor 10 voor een training van 5 dagdelen om te ‘leren’ wat te doen en te laten zodat mensen rustig kunnen sterven. Allereerst leerden we elkaar, d.w.z. elkaars namen, kennen. Dat ging redelijk snel. Zou dat andere leren ook zo snel gaan? We hebben verschillende thema’s zoals samenwerking, bewust wording van taken en grenzen, communicatie, verlies, rouw en dood uitgewerkt. We waren allemaal gemotiveerd en vol goede moed om veel te leren deze trainingsdagen. Aan de hand van spel, praten met elkaar en vooral luisteren naar elkaar probeerden we vat te krijgen op situaties aan en op een sterfbed. Door middel van verschillende opdrachten hebben we goed inzicht gekregen wat er van ons wel en niet verwacht wordt in de hospice. Wat we leerden wisten we eigenlijk al. Het draait allemaal in de eerste plaats om de zieke in het bed ‘de gast in Het Riemkehuis’. Een goede en belangrijke tweede plaats is voor de familie. En wij, waar komen wij? Wij zijn belangrijk om rust te geven en te zorgen daar waar nodig is. Heb je 5 dagdelen nodig om dat te leren? NEE, 5 dagdelen zijn niet genoeg. De ervaring moet de rest doen. Daar begin je aan na de cursus. Oefening baart kunst. Het openstaan, het luisteren, weten wanneer je even een stapje terug moet doen is heel belangrijk in ons vrijwilligerswerk in de hospice. De rode draad in deze 2 daagse cursus is het ER ZIJN voor de zieke en de familie.

Meer informatie?

Bel ons via: 06- 51 60 60 18 dan zal één van de coördinatoren een afspraak met u maken om u verder de nodige informatie te geven. Kijk ook eens op de website: www.hospicesteenwijkerland