IceBear Steenwijk en Den Doelder Pallets sluiten strategische samenwerking: streven naar volledig circulaire houten keten

De biomassacentrale en palletblokjesfabriek IceBear. Foto: Aangeleverd

Den Doelder Pallets, een toonaangevende producent van pallets met activiteiten in Nederland en België, en IceBear Steenwijk, een circulaire producent van palletblokken, hebben een strategische samenwerking aangekondigd om hun gezamenlijke ambitie van een volledig circulaire houten keten te verwezenlijken. Van zagerij, palletproductie, reparatie en houtrecyclage.

Den Doelder Pallets produceert tot 4 miljoen pallets jaarlijks op productielocaties in de Benelux en heeft een handelsonderneming in Rotterdam, een palletreparatiedepot in België en een zagerij in Letland.IceBear Steenwijk heeft meer dan 30 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe recyclingfaciliteit die 100.000 m3 aan composietpalletblokken kan produceren.

Overlast

Maar die productie is momenteel omstreden. Omwonenden klagen sinds het voorjaar 2022, toen de palletfabriek ging draaien, over stank-, geluid en stofoverlast en tekenden een petitie en eisten sluiting van de fabriek. Maar volgens de gemeente is dat juridisch (nog) niet mogelijk. Het is inmiddels een groot dossier geworden. De laatste stand van zaken is dat deze maand nieuwe metingen verricht worden. Eind februari worden de resultaten van de metingen bekend gemaakt.

Met haar zusterbedrijf IceBear Circular Economy heeft IceBear participaties in palletfabrieken in Denemarken en Scandinavië. De gecombineerde groep heeft een totale capaciteit van 10 miljoen pallets per jaar. De samenwerking heeft als doel een grotere impact te hebben op milieu-duurzaamheidsdoelen en houtafval te verminderen.

De nieuwe groep telt 200 werknemers en een verwachte jaarlijkse omzet van ongeveer 150 miljoen euro.

‘Circulaire economie’

Beide bedrijven zullen onafhankelijk blijven opereren op hun respectieve markten, maar zullen samenwerken richting gezamenlijke doelen onder leiding van Christian den Doelder, CEO van zowel Den Doelder Pallets als IceBear Steenwijk. „Onze samenwerking betekent onze verplichting tot samenwerking en innovatie in de zoektocht naar een duurzamere toekomst”, zegt Christian den Doelder. „Wij geloven dat door onze krachten te bundelen en de hele houten keten onder onze verantwoording te hebben, we een significante bijdrage kunnen leveren aan verandering naar een circulaire economie in de houtsector”.

De groep heeft groei-ambities via overnames en investeringen in bestaande locaties om efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. Met Christian den Doelder’s ervaring en visie staat de groep er klaar om haar ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid en groei te realiseren.

Nieuws

menu