Expositie met illustraties van tekenaar Gewout Esselink in Galerie Steenwijk

Gewout Esselink met een eerder uitgegeven boek. Archieffoto: Sieb van der Laan

Vanaf 14 oktober opent de expositie ‘Prentenboek’ van Géwout Esselink in Galerie Steenwijk. Met zijn tekeningen is het niet alleen alsof je een verhaal binnenloopt; het is ook echt zo! Géwout maakt namelijk illustraties voor kinderboeken.

Alle basisscholen hebben een uitnodiging ontvangen om te komen kijken en in gesprek te gaan met de illustrator. Verder is natuurlijk elke bezoeker weer van harte welkom.

Toen Géwout vijf jaar oud was verhuisde hij naar Steenwijk, waar hij nu nog steeds woont. In de vijfde klas van de lagere school herkende een meester het talent van Géwout. Daarna wist hij het zeker: hij zou later tekenaar of kunstschilder worden. Op de middelbare school stelde een leraar hem voor om naar de kunstacademie te gaan. En dat deed hij. Na het doorlopen van de kunstacademie begon Géwout met het illustreren van boeken. Eerst bij uitgeverij Querido, later bij meerdere uitgeverijen. Inmiddels heeft Géwout al 200 boeken geïllustreerd waarvan hij er drie ook zelf geschreven heeft. De laatste tijd heeft hij onder andere gewerkt aan een prentenboek voor Sinterklaas. Leuk detail daarbij is dat hij de Stationsstraat in Steenwijk als voorbeeld heeft gebruikt in zijn illustraties.

Tekst gaat onder foto verder


Aansluiten

Géwout werkt met aquarel, pen en inkt, nooit digitaal. Alles is met de hand geschilderd en getekend. Over boeken illustreren vertelt hij: „Als je een boek leest, zie je het voor je. Iedereen heeft dat wel, maar mijn tekeningen moeten daarbij aansluiten. Ik vind het prachtig om kinderen in zo’n verhaal te tekenen. Soms zit een tekening precies in mijn hoofd en rolt het er ook zomaar uit. Dat vind ik meestal de mooiste tekeningen. Mooie dingen maken, dat is wat ik wil!“

Géwout Esselink illustreerde bijvoorbeeld De Tagliatelli’s, Het geheim van het Dodemansbos, www.hellupme.nl, Devil, Ondergedoken, De negen munten van Marthe en het AVI-boekje Hidde en de witte kraai. Meer informatie en foto’s zijn te bekijken op de website: www.galeriesteenwijk.nl en op de Facebookpagina .

De expositie is te bezichtigen van donderdag 14 oktober tot en met zaterdag 13 november op maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur. Toegang is gratis.

De locatie: Galerie Steenwijk, Meppelerweg 47, (Rabogebouw, 1e etage boven de bibliotheek) in Steenwijk.

Nieuws

Meest gelezen