In de serie Kunst in de Openbare Ruimte ditmaal Florentijn Hofman in de Meenthe

‘The Rubber Duck’ drijft wereldwijd in havens. Kunstwerk Florentijn Hofmans

De Commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) organiseert samen met Rabo Theater De Meenthe dit voorjaar nog twee lezingen over kunst in de openbare ruimte. Op 15 maart komt Florentijn Hofman, onder meer bekend van het drijvende kunstwerk ‘de gele badeend’, die in alle grote havens van Europa, Azië en Australië heeft rondgedobberd.

‘The Rubber Duck’, een sterk uitvergrote gele badeend met vriendelijke uitstraling, bestaat in verschillende groottes. Ze drijven op een onzichtbaar ponton en worden aangemeerd in havens. Florentijn Hofman heeft dergelijke eenden tentoongesteld in Europa, Azië en Australië. Die in Hong Kong, met een hoogte van 14 meter, is het meest bekend. In Saint-Nazaire lag in 2007 de eerste variant van de eend, die 26 meter hoog was; de kleinste was 5 meter hoog. Volgens de kunstenaar hebben deze eenden helende verhoudingen. Ze zijn apolitiek en kunnen mondiale spanningen verzachten of verduidelijken.

Ander werk

Hofman maakte verder een 31 meter lange muskusrat van stro, een 12 meter hoge herdershond van strobalen en 210 papieren spreeuwen in de Hortus Botanicus Amsterdam. Een ander voorbeeld van zijn werk is het Rotterdamse blok sloopwoningen dat hij blauw verfde. Ook bouwde hij op het strand van Schiermonnikoog drie houten kunstwerken in de vorm van enorme concertvleugels, zodat het leek alsof ze daar waren aangespoeld. In Amsterdam staat De Staalman (2011), een grote beer in het Staalmanpark. In Arnhem ligt sinds 2013 een 30 meter lang Feestaardvarken dat naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Burgers’ Zoo aan de stad werd aangeboden.

Relatie stad en natuur

De kunstenaar won een wedstrijd van de gemeente Rotterdam die resulteerde in de Bospoldervos, een tien meter hoog en zestien meter lang kunstwerk in de wijk

Bospolder-Tussendijken

In juli 2020 werd dit voltooid. Hofman wil hiermee de relatie aantonen tussen de stad en natuur, want in de wijk worden steeds vaker vossen gesignaleerd die waarschijnlijk op de konijnen jagen die op het dakpark leven.

Stadscocon

In 2021 installeerde hij in de Grote Kerk van Schiedam de „Stadscocon”, een enorme opblaasbare „cocon” van groen spinnaker zeil, waar mensen in kunnen lopen. Binnen kunnen ze tot bezinning komen. Met deze cocon wilde hij de mensen hoop geven na de coronapandemie waardoor veel zaken lange tijd dicht waren geweest. Florentijn Hofman volgde de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten te Kampen (thans ArtEZ Art & Design Zwolle), waar hij in 2000 is afgestudeerd. Daarna volgde hij een mastersopleiding aan de Kunsthochschule in Berlijn. Hij woont en werkt in Arnhem. Meer informatie: florentijnhofman.com

Kaarten voor deze lezing zijn te reserveren bij De Meenthe: 0521-514004. De lezing begint om 20.15 uur.

Nieuws

menu