In memoriam: Ronald van Lingen, een bevlogen Steenwijker

Ronald van Lingen. Foto: Johan Kalthof

Ronald van Lingen uit Steenwijk is maandag op 60-jarige leeftijd na afnemende gezondheid overleden. Ronald heeft in zijn leven veel gedaan voor de Steenwijker gemeenschap, want zijn Steenwijk was hem alles.

„Als ik geld met een loterij zou winnen, dan wordt het bestemd voor de herbouw van het stationsgebouw”, zei hij ooit en dat typeerde zijn liefde voor de vestingstad. Hij was in het ziekenhuis in Meppel geboren, maar dat wilde hij liever niet weten.

Ronald was een van de pioniers met het opzetten van een website met wetenswaardigheden over zijn Steenwijk en alle activiteiten die er plaats vonden. Hij ontwierp en beheerde daarvoor een aantal websites, zoals ‘In Steenwijk gebeurt het!’.

Daarnaast was hij mede-uitgever van het business tot business magazine ‘Steenwijkerland Ter Zake’, is bestuurslid van RSG Tromp Meesters geweest en was actief voor de Club van 500.

Raadslid

Ronald van Lingen was ook politiek actief voor Gemeentebelangen Steenwijk voor en tijdens de periode van de herindeling (die in 2000 plaatsvond), samen met Jannes Mulder. Eerst als commissielid en later als raadslid. Een no nonsens man, die ook zo was in zijn raadswerk. In die periode wond hij zich op over de aanschaf van nieuwe automatisering van de gemeente. Door zijn enorme kennis op dit gebied heeft hij altijd de vinger aan de pols gehouden om te waken voor grote onnodige uitgaven op dit gebied. Hij was de sparringpartner van Jannes Mulder. Ronald maakte veel teksten, die Jannes in de raad kon uitdragen.

Erelid van Vv Steenwijk

Ronald was zeer betrokken bij voetbalvereniging Steenwijk. Zo verzorgde hij sinds mensenheugenis de ledenadministratie en was hiermee voor de penningmeester een onmisbare schakel. Maar ook voor overige klussen kon je een beroep op hem doen, zoals het plaatsen van de dranghekken bij wieler- en skeelerevenementen. En uiteraard lekker voetballen op zondag met zijn vriendenteam. Voor al zijn verdiensten werd hij in het najaar van 2021 tot erelid van de club benoemd.

Als hij meer tijd had gehad, dan had hij zich meer voor zijn vestingstad willen inzetten. Die tijd is er voor hem helaas niet meer. Zaterdag is in de Grote Kerk afscheid van deze bevlogen Steenwijker.

Nieuws

menu