Indisch onderonsje met Ricky Risolles en Wieteke van Dort: succesvolle show eindelijk naar De Meenthe

Ricky Risolles, vergezeld door Tante Lien, zorgen zondagmiddag voor een Indisch sfeertje in De Meenthe.

Ricky Risolles, vergezeld door Tante Lien, zorgen zondagmiddag voor een Indisch sfeertje in De Meenthe. Foto: Barbara Lodewijks Fotografie

Na zes verplaatsingen (vanwege de maatregelen rondom COVID-19) komt de succesvolle Indische cabaretier Ricky Risolles samen met de levende Indische legende Tante Lien (Wieteke van Dort) zondagmiddag 6 maart naar het Rabo Theater De Meenthe in met hun voorstelling ‘Ya, dat is iets Indisch...’. Aanvang: 14.00 uur.

Het belooft een gezellige voorstelling te worden. Ricky neemt de bezoeker met zijn enthousiasme mee in zijn wereld, uiteraard met een Indische touch. Dat doet hij onder andere samen met ‘Tante Lien’, de alom bekende Wieteke van Dort, en een fantastische band met bekende namen uit de Nederlandse muziekwereld.

Jaro Wolff, de persoon achter Ricky Risolles, heeft er zin in! Zijn enthousiasme en gedrevenheid zijn steevast goede ingrediënten voor een gezellig avondje uit in het theater. Grappen en grollen zat er bij de jonge Jaro al vroeg in. „Samen met mijn neefjes maakten we grapjes over bijvoorbeeld onze ooms en tantes. Dan maakten we een parodie over de bandjes en de muziek waar zij destijds naar luisterden. Zo kwamen we ook op bijnamen als Lonny Lemper en Ricky Risolles.” De Indische cultuur is Jaro letterlijk en figuurlijk met de paplepel ingegoten en dat is in zijn voorstelling terug te vinden en te horen.

Show voor iedereen

Het begon in 2007 toen schrijfster en filmmaakster Marion Bloem een film ging maken, waar Jaro een rol in had. „Een set met allemaal Indo’s!”, vertelt Jaro. „Het was één grote familie! Voor, tijdens en na het filmen.” Het was een medespeelster en tevens nichtje van Marion, die Jaro aanspoorde iets met zijn talent te doen. Jaro begon met het maken van korte filmpjes en sketches. Zelfgeschreven nummers werden ingezongen en de bijbehorende clips werden massaal bekeken en gedeeld via zijn YouTube-kanaal. In Coronatijd maakte hij tevens het veelbekeken CoroNakal TieVie. „Theater was wel een droom voor mij,” geeft Jaro aan. „Dat was 12 jaar geleden en nu is het er toch van gekomen. Tegelijkertijd vond ik het wel een beetje eng. Met de juiste mensen om me heen is het gelukt!”

Eén van hen is programmaleider Martijn Los, die ook nu deel uitmaakt van het team, en het theaterstuk van Ricky Risolles mede kleur heeft gegeven. Jaro: „Journalist Ricci Scheldwacht, maker van de eerste PINDA-magazine en tegenwoordig redacteur van maandblad Moesson is ook Indisch en heeft mij ook gestimuleerd.”

Waar het om draait in de shows is dat het vooral niet uitmaakt dat bepaalde gewoonten en gebruiken volgens een vast patroon hoeven te gaan. „Een ieder heeft zijn verhaal. Zijn geschiedenis. Zijn ervaringen. Een ieder heeft toch ook zijn versie van nasi goreng? Je hoeft niet te vertellen hóe het moet, dat maakt niet uit! Zolang je het erover hebt, dan bestaat het nog! Of je nou linksom of rechtsom gaat. Of je jezelf nou Indisch, Javaans of Molukker noemt.” Er komen vele onderwerpen in de show voorbij waar menig bezoeker zich ongetwijfeld in zullen herkennen. Jaro: „Ook voor de Belanda’s, de Hollanders. Er zijn genoeg Belanda’s die een relatie hebben met een Indo. Het is echt een show voor iedereen!”

Tante Lien

Jaro prijst zichzelf een gelukkig mens met een fijn team, voor en achter de schermen, om zich heen. „Tante Lien, Wieteke van Dort, staat mij bij. Een icoon bij het grote publiek. Ik ben zo blij dat zij deel uitmaakt van mijn theatertour,” vertelt een enthousiaste Jaro. „Dat geldt ook voor de overige muzikanten hoor! Ik ben er zo trots op! Guus Paat is steelgitarist van Ernst Jansz van Doe Maar en Pim Fuchs speelt weer samen met Guus bij krontjongband Abadi. Samen met Martijn Los en Laurens van Wessel, mijn muzikaal compagnon en tevens producer bij Frans Bauer, hebben zij vertrouwen in mij en het concept van Ricky Risolles: overdracht naar de volgende generatie, ongeacht wat voor afkomst.”

Wie Ricky Risolles volgt, zal ongetwijfeld een aantal liedjes tijdens de show herkennen. Daarnaast komt er nog een speciaal speciaal liedje in ‘poco poco’ stijl voorbij en een zelfgeschreven nummer ter nagedachtenis van twee dierbaren van Jaro.

Jaro: „Ik hoop dat het publiek na het zien van de show met een mooie boodschap naar huis gaat en met veel plezier zal terugkijken op mijn show. Neem je zakdoek en andere absorberende middelen mee! Hahaha!”