Jaap Hogendoorn van 'Verhaal van Nederland' geeft lezing tijdens middeleeuwse markt: 'Centrum Steenwijk bruist straks van historie'

De traditionele viering van Steenwijks Ontzet op 23 februari werd dit jaar geschrapt. De coronaregels waren op die datum weliswaar grotendeels losgelaten, maar de voorbereidingstijd om nog echt leuke historische pareltjes uit de grond te stampen was eenvoudigweg tekort. Oftewel, herinneringen aan de Spaanse belegering van het vestingstadje in de zestiende eeuw.

De middeleeuwse markt vorig jaar augustus gaf vermaak en trok veel bekijks.

De middeleeuwse markt vorig jaar augustus gaf vermaak en trok veel bekijks. Foto: Sieb van der Laan

Een kruis over de festiviteiten in februari betekent niet dat er dit kalenderjaar niets meer op de rol staat. Integendeel. Op zaterdag 16 juli, begin van de zomerse Vestingfeesten, en op woensdag 20 juli bruist het centrum van Steenwijk van historie. „Want 16 juli is de ontzetmaaltijd voor grootburgers in de doopsgezinde kerk aan de Onnastraat”, zegt bestuurslid Gebke Krikken van Steenwijks Ontzet. „Middeleeuwse kok Micha van Rooijen uit het Friese Oldeboorn komt naar de kerk om een maaltijd uit die tijd te bereiden. Dat doet hij voor zo’n vijftig genodigden.”

Geheim van de kok

Nieuws

menu