Jacob Kuiper (64) uit Steenwijk zet na 43 jaar punt achter loopbaan bij KNMI. 'De grote opdracht van het weerinstituut is om de samenleving te waarschuwen'

Jacob Kuiper (64) neemt na 43 jaar als hoofdmeteoroloog afscheid van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut. De geboren en getogen Steenwijker, die ook als amateursterrenkundige z’n sporen heeft verdiend, gaat met vervroegd pensioen. „Mensen helpen”, was zijn adagium gedurende zijn loopbaan bij het KNMI. „De grote opdracht van het weerinstituut is om de samenleving te waarschuwen.”

Op 19 juli sloot Jacob Kuiper zijn laatste werkdag bij het KNMI af. Collega’s en directie verrasten hem met een grote bos bloemen.

Op 19 juli sloot Jacob Kuiper zijn laatste werkdag bij het KNMI af. Collega’s en directie verrasten hem met een grote bos bloemen.

Het had niet veel gescheeld of Kuiper was journalist geworden. In de eindfase van zijn middelbare schooltijd bezocht hij destijds, om meer over de journalistiek te weten te komen, nog een beroependag in Hoogeveen. Een zware storm op 13 november 1972 gooide die plannen echter overhoop en bracht Kuiper op het pad van de weerkunde, die weg leidde tenslotte naar het meteorologisch instituut in De Bilt. „De ravage die de storm op 13 november 1972 teweeg bracht heb ik toen helemaal in kaart gebracht en dat was voor mij de aanleiding om meer met het weer aan de slag te gaan”, zegt hij nu 43 jaar later in zijn woning aan de Meppelerweg.