Klokgeluid Sint-Clemenstoren laat volgens deskundige Jan Kuipers uit Steenwijk veel te wensen over: het moet veel beter kunnen

Jan Kuipers uit Steenwijk, dé luidklokkenexpert van de regio, misschien wel van Nederland, hield er vier jaren geleden mee op, ging met pensioen, maar wordt nog regelmatig gevraagd om raad en advies als het gaat om luidklokken.

Jan Kuipers bij de klokkenstoel op de begraafplaats in Gelderingen. Hij heeft naar eigen zeggen hele goede herinneringen aan die klokkenstoel. "Ik heb deze in 1979 bedacht en ben bij de plaatsing geweest. Er hangen twee klokken in. De luiden allebei nog heel goed."

Jan Kuipers bij de klokkenstoel op de begraafplaats in Gelderingen. Hij heeft naar eigen zeggen hele goede herinneringen aan die klokkenstoel. "Ik heb deze in 1979 bedacht en ben bij de plaatsing geweest. Er hangen twee klokken in. De luiden allebei nog heel goed." Foto: Wilbert Bijzitter

„Klokken waren en zijn nog steeds mijn lust en mijn leven. Het gaat niet goed met de meeste luidklokken in deze regio. Dat vind ik triest om te constateren. Ook in Steenwijk moet het beter met het klokgeluid van de Grote of Sint-Clemenstoren”, zegt de 80-jarige Kuipers, die in zijn werkzame leven met zijn het Adviesbureau voor Luidklokken & Torenuurwerken vele luidklokken weer bij ‘stem’ wist te krijgen en voor verdere teloorgang wist te behoeden.