Jarige Marietje verrast met favoriete doedelzakmuziek

Marietje Lakerveld werd op haar 65-ste verjaardag verrast met een bijzondere serenade, geregeld door zoon Sjon. Martijn Bijzitter

Steenwijk - Een bijzondere verrassing maandagavond voor de jarige Marietje Lakerveld: haar zoon Sjon verraste haar op haar 65-ste verjaardag met een serenade voor haar woning aan de Kampstraat, verzorgd door een doedelzakspeler.

Zelf deed hij ook een muzikale duit in het zakje, want hij begeleidde de doedelzakspeler uit Groningen op drums.

Vanwege zijn jarenlange ervaring bij Crescendo hoefde hij niet te oefenen van tevoren, maar kon hij de doedelzakspeler moeiteloos begeleiden. Ook Sebastiaan Beute, met wie Sjon jarenlang samenspeelde in de drumband van Crescendo, deed mee op de grote trom. Er was geen ruchtbaarheid aan het spontane optreden gegeven om niet te veel belangstellenden uit de buurt te trekken.

Groot fan

Marietje was in ieder enorm verrast. Zij is groot fan van deze Schotse muziek. Dat stamt uit de tijd dat zij samen met echtgenoot Jos op de motor een reis naar Schotland maakte. Terwijl ze een broodje zaten te eten op een berg, dook er ineens een doedelzakspeler op vanuit de mist, die begon te spelen. Dat maakte een onuitwisbare indruk. Ook toen Jos en Marietje 12,5 jaar getrouwd waren, kregen ze bezoek van een doedelzakspeler.

Kilt

Ook oma Grietje van Dijk-Oost (92) in het nabijgelegen Zonnekamp werd verrast: en na een aantal nummers gingen de muzikanten hier ook nog even langs voor een klein optreden in de buitenlucht, precies voor haar raam. Ze raakte tot tranen toe ontroerd toen ze 'Mull of Kintyre' inzetten. Dit nummer van Paul McCartney  is immers op weergaloze wijze door de Steenwijker troubadour Gerard Rutger Buisman vertolkt. Het bekende lied 'Steenwieker Toorn' heeft dezelfde melodie.

Het hele optreden werd live gestreamd naar Noorwegen, waar veel familie woont. Door corona hebben de familieleden elkaar al bijna een jaar niet gezien, dus was het extra leuk om dit zo met elkaar mee te kunnen maken. Sjon had zich goed ingeleefd in zijn Schotse rol en droeg speciaal voor deze gelegenheid voor het eerst in zijn leven een kilt. „Beetje koud, maar het was het waard!”