Jeu de boulers But’84 zijn dolblij dat ze weer wat mogen

Ze dartelen als veulentjes in de wei. Dat terwijl de meesten lang geleden Abraham al hebben gezien. „Niet zo raar hoor”, zegt secretaris Hans Bekker. Hij ziet het tafereeltje met een grijns aan. Het clubkampioenschap doubletten is voor de jeu de boulers van de But’84 het eerste serieuze toernooi in anderhalf jaar. „We mochten niks vanwege corona. Ja, met dat in het achterhoofd snap je dit wat je nu ziet wel”, zo vervolgt Bekker.

De jeu de boulers van de But’84 zijn trots op hun nieuwe poloshirts en jasjes.

De jeu de boulers van de But’84 zijn trots op hun nieuwe poloshirts en jasjes. Foto: Sieb van der Laan

Er volgt een moment van stilte, want de club heeft recent twee iconen verloren. „Rein Brouwer en Geert Dijksma zijn overleden. Betrokken leden met veel inzet.” Geert Dijksma zat altijd vol passie achter de muntjes. „En hij hield alles goed in de gaten. Op zaterdagmiddag kwam hij vaak langs om even een borreltje te drinken.” Jelle Kaspers harkt nog even wat bladeren aan en verwijdert water van een paar terrastafeltjes. „Veel mensen hebben elkaar lange tijd niet gezien. Enkele leden durven vanwege corona nog niet te komen en er zijn ook nog wat leden met vakantie.” Het gaat er fanatiek aan toe, maar de gezelligheid staat bij de club hoog in het vaandel. „De sportieve omgeving is hier heel sociaal. En gezond bewegen is ook voor ouderen heel belangrijk.”

‘Vijftig sportieve zieltjes’

Als club heeft de But’84 zo’n vijftig sportieve zieltjes. „Daaronder één jeugdlid, een stuk of twintig tussen vijftig en zestig lentes en de rest is echt oud tot zeer oud.” Meer leden is een grote wens van de But’84. „We zien in enkele wijken van Steenwijk ook jeu de boules baantjes. Die mensen kunnen ook bij ons lid worden.”

Aangezien veel leden een zeg maar ‘hoge leeftijd’ hebben is jeu de boulen in de middaguren ook een mogelijkheid. „Mensen die ’s avonds niet meer de deur uit willen kunnen in november gratis kennismaken met onze club en sport. Dan is er elke dinsdagmiddag, vijf in totaal, van twee tot half vijf een mogelijkheid om een balletje te komen gooien.”

Bekker, die kandidaat is om voorzitter van de club te worden, blikt nog even terug op de afgelopen anderhalf jaar. „Wat was het ook hier een dooie boel. Nee, dat heeft ons geen leden gekost, maar al die tijd hadden we ook geen inkomsten. Een toernooi is ook omzet, en de huur gaat gewoon door.” Toernooien zijn weleens doordeweeks, maar veelal in het weekend. „Omdat we mensen die nog werken ook de kans willen geven om aan toernooien deel te nemen. Straks houden we ook weer, eens in de veertien dagen, wintercompetitie in de hal op ons complex. Dat begint op 14 oktober. Die sporthal delen we met boogschuttersvereniging Robin Hood.”

Er staan voor dit jaar nog een aantal toernooien ingepland op het complex van de But’84. „Op zaterdag 25 september houden we het Prinsjesdag Toernooi, op zaterdag 23 oktober is dan het 11.000 toernooi.” De kalender laat voor dit jaar ook nog twee andere toernooien zien. „Dat is op zaterdag 27 november het Beaujolais Toernooi en op donderdag 30 december het Oudejaarstoernooi.”

Prachtige nieuwe outfits

De prachtige nieuwe outfits, fraaie polo’s en jasjes, zetten de gezichten nog meer op mooi weer. „De club en de leden hebben zelf iets bijgedragen, en Hengst Workwear heeft als vorm van sponsoring iets van de prijs afgedaan. Clublid Rob de Haas vond het idee zo leuk, dat hij ook een deel van de kosten voor de fraaie kleding voor zijn rekening genomen heeft.” Als dank daarvoor kreeg Rob de Haas van Hans Bekkers een mooie bos bloemen.

De kleding wordt ook gezien als een extra impuls voor het behalen van goede resultaten in de toekomst. Het eerste toernooi om de clubtitel voor tweetallen kende een spannend verloop met veel strijd. Er werd door tien teams buiten gestreden voor de felbegeerde beter. Onder genot van een hapje en een drankje volgden aanmoedigingen vanaf de zijlijn. Na vijf mooie partijen kwamen er twee teams in de finale. Daarbij gingen Ap ter Schuur en Geert Dijksma de strijd aan met Rolf Brouwer en Martin de Maar. Rolf en Martin trokken met 13-10 de winst naar zich toe en werden zo de nieuwe clubkampioenen. Het brons ging deze dag naar Arie Heijnis en Tonny de Bruin.