Jongste vrouwelijke veteraan ontvangt herdenkingsmunt: 'Hartstikke mooi om te krijgen'

Burgemeester Bats overhandigt een exemplaar van een speciale herdenkingsmunt aan Stacy Engels (29), de jongste vrouwelijke veteraan van Steenwijkerland. Foto: Wilbert Bijzitter

Burgemeester Rob Bats heeft woensdag 7 juli aan Stacy Engels (29), de jongste vrouwelijke veteraan van Steenwijkerland, een exemplaar van een speciale herdenkingsmunt overhandigd. Aan alle veteranen in Steenwijkerland wordt als blijk van waardering en erkenning deze week de munt als blijvende herinnering verzonden.

Burgemeester Rob Bats „Voor het tweede jaar op rij was het door de coronamaatregelen helaas niet mogelijk onze Steenwijkerlandse Veteranendag in juni te organiseren. Maar dat wil niet zeggen dat we daarmee onze veteranen vergeten. Integendeel, we zijn als gemeente trots op onze veteranen. Hun inzet voor de vrede en veiligheid, tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens internationale vredesmissies, kan op onze onverminderde dankbaarheid rekenen. Deze munt staat dan ook symbool voor de waardering en erkenning van hun werk”, aldus Rob Bats.

Stacy Engels komt uit Giethoorn en zat 7 jaar bij de marine. Ze is uitgezonden geweest naar Somalië (piraterij) en omgeving Curaçao (drugs).

Met 7 jaar aan boord

Door haar broer, die ook bij de marine werkte, kwam Stacy op het idee om zijn voorbeeld te volgen. „Ik was nog geen 18 toen ik aan boord geplaatst werd, en daarom moesten mijn ouders daarvoor een handtekening zetten’, vertelt ze. Na drie maanden voorbereiding op de kazerne in den Helder ging ze aan boord. Ze kijkt terug op zeven mooie jaren waar in ze ontzettend veel van wereld heeft gezien.

Piraten

Wat veel indruk heeft gemaakt is de piratenvangst samen met mariniers in Somalië. „En wat heel leuk was om mee te maken was de inhuldiging van koning Willem-Alexander in Amsterdam. Wij waren het enige schip dat daar toen bij was.” Waar ze met minder plezier op terugkijkt waren de momenten van zeeziekte. „Het kon enorm spoken op zee, vooral na het Suez kanaal, en nog voor Somalië.”

Waarom ze gestopt is? „Ik had een kinderwens, en een gezin is niet te verenigen met een carrière op zee…” En dus woont ze nu in Giethoorn, met haar gezin met twee kleine kinderen, en werkt ze met ontzettend veel plezier al weer vier jaar bij De Pergola.

Ze is blij met de munt die ze persoonlijk van de burgemeester kreeg. „Hartstikke mooi om te krijgen.” De overige veteranen (het betreft 407 mannen en 28 vrouwen in Steenwijkerland) krijgen een brief van de burgemeester via de post, met de herinneringsmunt. Bats: „Hopelijk kunnen we Veteranendag snel weer vieren op de manier waarop we dat gewend waren. Er zijn plannen voor een concert, dus daar zijn we blij mee.”

Stacy merkt dat mensen het begrip ‘veteraan’ niet altijd begrijpen. „Ze vragen zich af waarom ik een veteraan ben… ik merk dat mensen niet altijd goed begrijpen wat we in dit werk hebben meegemaakt.’ Bats: „Het algemene beeld is vaak dat veteranen mensen zijn die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Maar ook jonge mensen als Stacy zijn op missie geweest geweest en hebben hun steentje bijgedragen voor onze vrede en veiligheid. Met deze munt willen we dan ook tegen alle veteranen zeggen: ‘dank je wel’.

Missen doet Stacy het werk op zee niet. „Ik heb nu mijn gezin. Al ben ik wel trots dat ik het gedaan heb.” Het water blijft overigens wel trekken: „Over een jaar of tien, als de kinderen wat groter zijn, zou ik graag op een boot het water op gaan met ze. Dat is wat anders dan zwemmen midden op de oceaan – wat altijd een mooie herinnering blijft – maar ook een droom die ik hoop te verwezenlijken.”


Nieuws

menu