Jubileumfeest De Meenthe en Kopje Cultuur

Er was een afwisselende show. Foto: Freek Dolstra

Een grote gouden strik op de gevel van De Meenthe laat zien dat het tijd is voor een feest! Theater De Meenthe viert dit najaar haar 50ste verjaardag en Kopje Cultuur hing de vlag uit voor haar 20-jarig bestaan. Afgelopen vrijdag beleefden daarom zo’n 250 genodigden van Theater De Meenthe en Kopje Cultuur een feestelijke jubileumavond.

De gasten werden ontvangen met een glas bubbels en een hapje. Op de panelen in de foyer was een fotoexpositie te zien over De Meenthe door de jaren heen. Velen zijn ermee bekend maar velen ook niet. Het geroezemoes in het grandcafé klonk als muziek in de oren van de medewerkers van De Meenthe.

Spectaculaire lasershow

Eenmaal plaatsgenomen in de Eleq Theaterzaal doofde het licht en start een spectaculaire lasershow waarin o.a. de groei van het theater door de jaren heen werd gepresenteerd. In 1971 begon De Meenthe met 5000 theaterbezoekers. In 1990 was dit verdubbeld naar 10.000 theaterbezoekers in dat jaar en 50.000 bezoekers in totaal. Daaronder vielen natuurlijk ook de vele sporters en bezoekers van tal van andere activiteiten die in De Meenthe plaatsvonden. In 2019 beleefde De Meenthe haar beste jaar met 59.000 theaterbezoekers en maar liefst 180.000 bezoekers in totaal. Het leverde een warm applaus op als blijk van waardering.

Tekst gaat onder foto’s verder


Lucie de Lange was voor de gelegenheid spreekstalmeester. Geheel in jacquet, op hoge hak en met de nodige humor kondigde zij de sprekers en acts aan en reeg zij het programma vakkundig aan elkaar.

Van grasland tot regionaal theater

Voorzitter van Stichting De Meenthe, Warner ten Kate, refereerde aan een foto uit de uitgave van Old Steenwiek ‘50 jaar De Meenthe’ waarbij hij als jong ventje op de plek stond waar later het theater zou verrijzen en uit zou groeien tot de bloeiende organisatie die het nu is. Van 1 voorstelling per twee weken naar zo’n 200 voorstellingen in het huidige seizoen en daarnaast nog het Filmhuis in het DYKA Vestzaktheater, Cirkelacademie, lezingen over kunst & cultuur, Filosofisch Café en niet te vergeten tal van evenementen in de evenementenhal.

Maar De Meenthe is veel meer dan een gebouw en haar bezoekers. De Meenthe is het personeel, de vrijwilligers, de directeuren die door de jaren heen vooruitstrevend zijn geweest. Die durven, lef hebben en ook in de meest uitdagende situaties hun uiterste best doen om bezoekers ‘domweg een beetje geluk’ te bieden. En ook in de toekomst zijn zij het die de vaart erin houden.

Cultuur in Steenwijkerland

Ook de regionale producties en externe projecten oogsten veel lof en zijn erg bepalend geworden voor het cultuuraanbod in de gemeente Steenwijkerland. Wethouder Trijn Jongman is trots op het culturele aanbod dat De Meenthe en Kopje Cultuur de stad Steenwijk en de wijde regio bieden. Want ook Kopje Cultuur heeft bevlogen vrijwilligers die altijd kijken naar wat mogelijk is en een uitdaging niet uit de weg gaan om het publiek ‘een beetje geluk’ te bieden. Voorzitter van stichting Kornelis Kopje Cultuur citeerde Gorter, ‘Tegen alle stromen in, tegen alle stromen in, dat is van alles het begin.’

Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken verraste het publiek met een video waarin de geschiedenis van De Meenthe op een leuke wijze in beeld gebracht werd.

De afwisselende show (waar de vaart goed in zat) met acts van dansers van Scala en een zeer vrolijke jongleur en muziek van Las Bandidas werd afgesloten door een stukje ‘Haute Cultuur’. Het gedicht ‘Domweg gelukkig’ van J.C. Bloem werd voorgedragen door Lucie de Lange gecombineerd met een eigen interpretatie van directeur Han Evers. Daarna werd er getoost! Op 50 jaar de vaart erin!

Nieuws

menu