Kan een burger of vereniging het beter of goedkoper dan de gemeente? Met Right to Challenge wordt er meer mogelijk voor eigen initiatieven

„Als de samenleving iets beter of goedkoper kan uitvoeren dan de overheid, dan moet ze daar vooral in gestimuleerd worden”, vindt Bert Beltman van de VVD. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota stond dinsdag vrijwel de gehele gemeenteraad achter de motie van BGL, PvdA en VVD om het college met een communicatieplan over Right to Challenge te laten komen om dit initiatief onder de aandacht te brengen.

Bewoners van Het Bolwerk in de wijk Woldmeenthe in Steenwijk namen het initiatief om een kaal grasveld te verfraaien met platanen, picknickbanken, een klimboom en veel bloemen.

Bewoners van Het Bolwerk in de wijk Woldmeenthe in Steenwijk namen het initiatief om een kaal grasveld te verfraaien met platanen, picknickbanken, een klimboom en veel bloemen. Foto Theo Leferink

Met het zogenoemde ‘recht om uit te dagen’ kunnen burgers, verenigingen of stichtingen taken overnemen van de gemeente, wanneer zij denken dat het beter, anders, slimmer of goedkoper kan. „Denken verenigingen of inwoners dat het beter of goedkoper kan dan de gemeente het doet, en het sluit aan bij de beleidsdoelstellingen van de gemeente, dan hebben ze het recht om met de gemeente in overleg te gaan”, zei André Bus (BGL). „In principe kunnen ze het dan geregeld krijgen.”

VHK als voorbeeld