Karel de Rooij (Mini van Mini & Maxi) draagt een gehoorapparaat: 'Had ik toch eerder moeten doen'

Karel de Rooij hoopt anderen te stimuleren om eerder aan de bel te trekken bij gehoorproblemen.   Foto Van Boxtel Hoorwinkels

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 maart benoemd tot jaarlijkse ‘World Hearing Day’ (Internationale Dag van het Gehoor) en roept mensen op voorzichtig om te gaan met hun gehoor. De WHO wil bewustwording creëren over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies. Karel de Rooij, beter bekend als Mini van het komische theaterduo Mini&Maxi deelt zijn ervaringen. De Rooij werkt als theaterregisseur en staat nog altijd midden in het leven. Afgelopen vrijdag, op de officiële Dag van het Gehoor, bracht hij zijn verhaal naar buiten. Want door open en eerlijk te zijn over zijn gehoorverlies hoopt Karel de Rooij anderen te stimuleren om eerder aan de bel te trekken.

De 76-jarige Karel van Rooij merkte al een tijdje dat hij zijn collega’s en kleinkinderen slecht kon verstaan en dat het volume van de tv thuis heel hoog staat Maar het besef kwam pas later: „Ik zit vaak maar te gokken of ‘ja’ te knikken terwijl het ‘nee’ had moeten zijn. Dat vond ik wel ergerlijk worden en daarom maakte ik een afspraak bij Van Boxtel. Achteraf denk ik: ‘Ik had veel eerder een afspraak moeten maken voor een hoortest,” aldus Karel van Rooij. Waarom is een hoortest dan nog niet ingeburgerd zoals de oogmeting dat wel is? Van Rooij merkte toch een valse schaamte bij zichzelf toen hij net een hoortoestel droeg: „Wat ook een drempel is, is dat je denkt ‘hoe ziet het eruit? Het was valse schaamte, weet ik nu achteraf”.

Volgens EuroTrak onderzoek zit het vooral ‘tussen de oren’ dat mensen te laat een oplossing zoeken voor gehoorverlies. Er bestaan nog veel fabeltjes die wij onszelf en anderen vertellen over gehoorverlies. Daarom is het zo belangrijk dat een bekend persoon zoals Karel de Rooij hier openlijk over durft te praten. Hopelijk stimuleert het mensen om eerder een afspraak te maken voor een hoortest.

De drempel om hulp te zoeken bij gehoorverlies is nog altijd hoog. Dit zit voor een groot deel ‘tussen onze oren’. Eén op de drie mensen geeft openlijk toe er last van te hebben. Uit het EuroTrak onderzoek blijkt dat van de 1,8 miljoen mensen met gehoorverlies, zeker de helft nooit een hoortest laat doen. Er blijkt ook dat bijna 70% van alle Nederlanders met gehoorverlies, die wel een gehoorapparaat dragen, er achteraf spijt van heeft dat niet eerder te hebben gedaan. Een hoortoestel verbetert in de meeste gevallen de algemene gezondheid: voor 95% van de ondervraagden is het leven op de meeste vlakken weer verbeterd sinds ze een hoortoestel hebben aangeschaft.

Van Boxtel hoorwinkel Steenwijk

„Meer dan 50 jaar zetten wij ons al in voor bewustwording over de gevolgen van onbehandeld gehoorverlies. Dit doen wij onder andere in partnerschap met Alzheimer Nederland. Onze deskundige hoorzorgexperts werken bij 53 winkels in heel Nederland, waaronder in Steenwijk,” aldus de medewerkers van Van Boxtel Steenwijk. „In onze hoorwinkel aan de Gasthuisstraat 29 kunt u altijd binnenlopen zonder afspraak, maar wilt u er zeker van zijn dat onze Triage audicien aanwezig is, bel dan vooraf even met 088 - 52 52 052 om een afspraak te maken. Wilt u een gratis hoortest laten doen? Maak dan zeker een afspraak zodat de audicien de testcabine voor u kan reserveren.”

Nieuws

menu