Kerkramen voormalige gereformeerde kerk restaureren: megaklus voor Steenwijker glazenier Goos Vreugdenhil

Steenwijk - Het is een megaklus, waarvoor veel ander werk tijdelijk even aan kant wordt gelegd: de restauratie van de 16 glas in lood ramen van de voormalige Gereformeerde kerk aan de Onnastraat. Glazenier Goos Vreugdenhil (59) uit Steenwijk van Glas-in-lood atelier De Glazen Zee heeft er al heel wat uurtjes in zitten en de klus is nog lang niet af.

Glazenier Goos Vreugdenhil inspecteert de beschadigingen aan het glas in lood van de voormalige gereformeerde kerk aan de Onnastraat.

Glazenier Goos Vreugdenhil inspecteert de beschadigingen aan het glas in lood van de voormalige gereformeerde kerk aan de Onnastraat. Foto: René Wiegmink

De ramen werden door vandalen met bruut geweld vernield en zijn daarom ernstig beschadigd. In de periode dat de kerk leeg heeft gestaan zijn onbekenden de kerk binnengedrongen en hebben van binnenuit de glas in lood ramen vernield. ‘In één raam zitten gemiddeld 15 kapotte ruitjes. En we hebben het dus over 16 ramen. Daar zijn mensen echt een hele tijd mee bezig geweest, zoveel kapot maken krijg je niet in een half uurtje voor elkaar’, verbaast Goos zich. Drie ramen waren niet meer te herstellen, maar daarvan kan hij bepaalde onderdelen nog wel gebruiken. Blank glas, gekleurd glas, met en zonder gebrandschilderd motief: ‘De kunst is om het weer zo goed mogelijk na te maken, en de uitdaging is om exact de goede kleuren te vinden’.