'Kermis- en Circusmuseum moet weer voor altijd open en niet alleen voor één dag!'

De stoomcarrousel boven draaide vrolijk rond.

„Wat zonde dat dit museum normaliter niet open is!”, „Geweldig, wat is dit een bijzonder museum. Oh, is het eigenlijk gesloten? Onbegrijpelijk!”: zomaar een paar reacties van bezoekers van het Kermis- en Circusmuseum dat zaterdag 10 september voor het eerst in 5 jaar de deur open had. Eén dag, speciaal voor de Open Monumentendag en Kopje Cultuur.

Een beetje onopvallend, in alle drukte en activiteiten tijdens Kopje Cultuur op de Markt, maar echt: de deur stond gewoon open. Een vrijwilligster hield in de gaten of niet teveel bezoekers naar binnen gingen, want uit veiligheidsoogpunt mochten er maar maximaal tien bezoekers tegelijk naar binnen.


Speciaal voor deze dag hadden de voorgevels van het museum aan de Markt en in de Onnastraat onlangs een schilderbeurt gekregen en was de prachtige collectie draai- en zweefmolens binnen afgestoft en nagekeken. Alles zag er prachtig uit zaterdag. Ook de authentieke stoomcarrousel boven draaide vrolijk rond en en topstuk Circus Krone stond in alle glorie te schitteren. Kinderen vermaakten zich met alles dat kon draaien en de altijd lastige diabolo. Het bezoek weet het museum nog steeds te waarderen, want het liep af en aan. Variërend van nostalgische Steenwijkers, die speciaal zaterdag een kijkje kwamen nemen, tot aangenaam verraste toeristen. Onbegrip was er bij alle groepen dat een dergelijk uniek museum van de een op de andere dag de deuren moest sluiten en dat er na 5 jaar nog steeds geen oplossing gevonden is voor dit museum met de bijzondere collectie. Jong en oud genoot zaterdag zichtbaar en ook de vrijwilligers die jarenlang hun ziel en zaligheid in het museum hebben gestoken, liepen weer met een grote glimlach rond.


Hoe het verder moet met het Kermis- en Circusmuseum moet de komende tijd blijken. Het plan om de panden van het Kermis- en Circusmuseum en het naastgelegen Stadsmuseum en de historische vereniging aan de Markt op te knappen en samen te voegen tot één erfgoedmuseum staat volgende maand gepland voor bespreking in de gemeenteraad.

Nieuws

menu