Kerstoratorium Saint-Saëns Festival gaat vrijdag door!

Het openingsconcert van het kerstoratorium is vrijdagavond in de Grote Kerk.

Het openingsconcert van het kerstoratorium is vrijdagavond in de Grote Kerk.

Het allereerste Saint-Saëns Festival 2021, dat gepland staat op vrijdag 26 (Steenwijk) en zaterdag 27 november (Leeuwarden) gaat definitief door. Even leek het er op dat de nieuwe coronamaatregelen roet in het eten zouden gooien, maar dat is gelukkig van de baan. Het festival kan in zijn geheel plaatsvinden.

De kern van het festival wordt gevormd door de twee uitvoeringen van Derde Symfonie (‚Orgelsymfonie’) van Camille Saint-Saëns, die wordt uitgevoerd door Filhamony Fryslân. Het openingsconcert is vrijdagavond 26 november in de Grote of Sint Clemenskerk, aanvang: 20.00 uur.

Organist is Peter van der Zwaag, dirigent is Ronald Slager. Samen met Koninklijk Toonkunstkoor Concordia Leeuwarden (instudering Tjalling Wijnstra) zal ook het Oratorio de Noël worden uitgevoerd. Op de zaterdagmiddag is er een kamermuziekconcert met Chris Nicolai (hoorn), Erney Vargas Baboza (fagot), Anna Marieke Zijlstra (hobo) en Frans Douwe Slot (piano). Rein Ferwerda en Frans Douwe Slot begeleiden de solisten. Dit concert vindt plaats in dBIEB op zaterdag 27 november van 13.30-14.30 uur. Om 15.00 speelt Peter van der Zwaag in Grote of Jacobijnerkerk orgelwerken van Saint-Saëns met als thema 62 Jaar Orgelmuziek.

De jongste deelnemer aan het projectorkest Filharmony Fryslân is Claudia Boeschoten (cello). Zij vertelt: ‘Mijn voormalige docent Annette Scholten zei dat ik Saint-Saëns best zou kunnen spelen. Ik was wat verbaasd, maar ook wel blij met het vertrouwen. Ik speel cello in het Frysk Jeugdorkest en in het orkest van De Nije Symfony ben ik een van de jongsten. De sfeer is goed en de mensen zijn gezellig. Er is geen competitie. En wat fijn is, is dat iedereen vanaf het eerste begin zijn of haar partij min of meer kan spelen. Dat repeteert fijn. Het stuk van Saint-Saëns is best wel lastig. Maar ik kan dat blijkbaar toch. Bijna elke keer als ik mijn partij studeer luister ik ook naar een opname. Ik vind het prachtige muziek, dus ik ben heel blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan.‘

Voor alle informatie en online kaartverkoop: www.nijesymfony.nl . Voor het gehele festival zijn er passepartouts met een aantrekkelijke korting.