Kniepertien: Anne Mark Dassen

De ambulancedienst was ook aanwezig.
Maar ook: het voorval, bij een rotonde op de Eesveenseweg, trok vele tientallen belangstellenden. Zij maakten foto’s en filmpjes van het gebeuren. Sensatie in Steenwijk. Want de opnames werden, vaak met ziek commentaar, meteen gedeeld op social media, en binnen no-time werd ook de naam van de man bekend: Anne Mark Dassen. Welkom in het digitale tijdperk.
Anne Mark. Vriendelijke vent uit Steenwijk, vader, zoon, broer, goeie voetballer destijds, muzikaal, handige jongen. In goeden doen zachtaardig, intelligent en grappig, iemand die zijn eigen weg volgt.
Op enig moment in zijn leven kreeg Anne Mark psychische problemen. Daarin is hij zeker niet uniek. Hij kreeg hulp, een terugslag en het ging weer een poos goed. Tot genoemd voorval. Sindsdien probeert hij zichzelf -met deskundige hulp- weer op de rails te krijgen.
Voor de familie is veel leed al geschied toen zijn wanhoopsactie breed uit werd gemeten en iedereen die het las en zag er een mening over had. Toegegeven: toen ik het filmpje toegestuurd kreeg was er bij mij ook eerst verbazing, leedvermaak: wat doet die vent nou in die boom? Toen ik hoorde dat het om een bekende ging, schrok ik. Vier jaar geleden was Anne Mark gedurende een aantal dagen ook de weg kwijt en maakten familie, vrienden en kennissen zich grote zorgen over zijn welzijn; niemand wist waar hij was en hoe hij eraan toe was. Het liep gelukkig goed af.
Maar dezelfde social media die destijds voor hulp zorgden doordat mensen naar hem uitkeken, keerden zich recent op een wrede manier tegen de familie. Want het bericht werd in een aantal gevallen voorzien van niet passende opmerkingen, van grappig bedoeld tot ronduit pijnlijk, gemeen en leugenachtig.
Anne Marks zuster Marije liet als reactie in een Facebookbericht van zich horen. Zij uitte haar verdriet over al die mensen die het gebeuren ter plekke aanschouwden en het feit dat binnen een uur de beelden op internet verschenen. „Het was voor ons als familie een ware nachtmerrie, maar het bleek voor sommigen een ware kermisattractie te zijn”.
En: „Wij hebben allemaal periodes in ons leven dat het wel eens wat minder gaat. Wij allen vormen de maatschappij, wij maken Steenwijk”. Ze waarschuwde: „Een volgende keer dat er zoiets aan de hand is, bedenk dan dat het jouw zoon, dochter, broer, zus of geliefde kan zijn...”
Simpele moraal: denk bij commentaar ook aan de mensen -vaak familie- áchter zo’n verhaal.