Kniepertien: Avontuur

Erwin is met Boemel vertrokken naar Scandinavië.

Erwin is met Boemel vertrokken naar Scandinavië. Foto George Huisman

Iedereen heeft dromen. Soms komen ze uit, veel vaker niet. Soms moet je een droom een zetje geven, soms gaat het vanzelf.

Ik ben een psycholoog van de koude grond, maar ik heb het idee dat veel meisjes en jongedames dromen van een leuke vent en later een leuk gezin. Jongens en jongemannen hebben veel actievere, robuustere dromen. Ikzelf had altijd eens de bomenzagers in Canada aan het werk willen zien, en de treinen in India, met mensen erop en eraan hangend en Kerstmis in New York als in de film Home Alone.

Mijn buurman Erwin Mos had ook zo’n droom. Hij verwezenlijkt hem op ditzelfde moment dat u dit aan het lezen bent: hij is op avontuur in Scandinavië. Met een oud barrel, genaamd Boemel, zelf omgebouwd tot soortement camper, met zijn zwager Rudi Groenescheij, is de Steenwijker garageman Mos nu onderweg naar het sprookjesachtige Noorderlicht. Een maand of vier geleden overleed Erwins moeder; zij had na haar pensioen willen reizen met haar man. Het kwam er helaas niet van, reden dat deze tocht voor Erwin ook een memorial is. Hij koppelt zijn reis aan een sponsoractie, waarmee hij geld inzamelt voor KIKA.

Erwin en Rudi rijden met teamnummer 134 de Noordkaap Challenge. Een hoogtepunt zal tegen het weekend zijn als ze het meest noordelijke puntje van Europa bereiken. Totale reisafstand: 7.000 kilometer, dus het is flink doorkachelen onderweg. Voorbeeld: dag 3 stopte na 800 km, met heel veel sneeuw en min 16 in het plaatsje Taivalkoski. De mannen krijgen tijdens de dertien dagen durende reis mogelijk te maken met -30 en zullen vier dagen geen zon zien…

Medio volgende week zijn de zwagers terug in Nederland, de ervaring van een jaloersmakend avontuur rijker, in de geruststellende wetenschap dat hun Challenge al na de eerste meter was geslaagd!