Kniepertien: Heer Hayo

Oud-burgemeester Hayo Apotheker. Foto Bote Sape Schoorstra

Ik heb hem altijd als een uiterst innemende man gezien, toenmalig burgemeester Hayo Apotheker van Steenwijk, en later Steenwijkerland. Aimabel, aanraakbaar tot en met, mooie kop, beetje slungelig loopje, goeie politicus die het beste voorhad met de steden en hun inwoners waar hij burgervader van was. Hij was niet onfeilbaar en had een groot eergevoel. Een buitengewoon gewoon mens dus. Een heer.

Hij was in 1999 nog geen jaar minister van Landbouw in het kabinet Kok-2 toen hij het bijltje erbij neergooide. Hij kon zich niet verenigen met een ophanden zijnde varkenswet en stapte na tien maanden op.

De in Loppersum geboren Hayo (72) was daarvoor al burgemeester geweest van Muntendam, Veendam en Leeuwarden, tot hij gehoor gaf aan de Haagse lokroep. Na zijn ministeriële debacle werd hij in 2000 waarnemend burgemeester van fusiegemeente Steenwijk, in 2001 van de nieuwe gemeente Steenwijk en twee jaar later van dezelfde gemeente maar met de nieuwe (slappe) naam Steenwijkerland. Na Noordwest-Overijssel kwam hij vanaf 2010 bij wat Friese gemeenten terecht.

Zoals gezegd: hij was niet onfeilbaar of, laat ik het zo zeggen: hij kreeg bij diverse disputen niet het voordeel van de twijfel. Onze goede stad heeft nog steeds te maken met letterlijke brokstukken waar we sinds een gesprek tussen twee mannen die elkaar niet begrepen, mee opgezadeld zitten. Burgemeester Apotheker en projectontwikkelaar Wopke Klaver geven een andere uitleg over wat er is besproken over het verruïneerde Welkoop-pand aan de kop van het Diep. Geen van tweeën geeft een duimbreed toe, dus wij zitten met de gebakken peren. Na Steenwijkerland werd Hayo burgemeester van Súdwest-Fryslân. Ook daar was hij het middelpunt van een relletje. Een gemeenteambtenaar schoof hem wat papieren onder de neus die hij in goed vertrouwen blindelings tekende. Echter: tussen de papieren zat een vervalst contract voor een nieuwbouwwijk in Sneek. Het kostte de gemeente 7 miljoen euro meer dan de bedoeling was...

En dan vorige week: kwam Hayo’s naam wéér negatief in het nieuws, direct gekoppeld aan zijn Steenwijker verleden: het Rendo-schandaal. De toenmalige netwerkbeheerder Rendo wilde een revolutionaire energiecentrale in Steenwijk bouwen, maar het geheel kreeg te maken met witwaspraktijken, oplichting en bedrog. Twee directeuren werden veroordeeld omdat ze hun baas voor 38 miljoen euro (!) hadden opgelicht. Hayo was destijds óók voorzitter van de raad van commissarissen van de Rendo. Hij zou meineed hebben gepleegd, aldus één der veroordeelden. Hayo weet van niks. Ik geloof hem, zoals ik hem ook geloof in de Welkoop-zaak. Ik geloof dat hij een type is van een man een man, een woord een woord én dat hij naïef is. Kwestie van de ezel en de steen. Maar ik geloof niet in opzettelijke oneerlijkheid. Daarvoor is hij ook teveel heer.

Nieuws

menu