Kniepertien: Ka-Boem

Wethouder Trijn Jongman, initiatiefnemers Ingeborg Vroklage en Jeroen Kolhoff en kunstenaar Frans van Straaten nemen alvast een kijkje bij Boemie. Foto Sieb van der Laan

Ik houd van mensen die initiatieven nemen. Mensen die hun kop boven het maaiveld uitsteken, mensen met ideeën, hoe onuitvoerbaar lijkend dan ook. Mensen die zelf nadenken, niet anderen voor hen laten denken. Mensen met originele gedachten.

Ikzelf probeer vaak ook ‘out of the box’ te denken. Toen er sprake van was dat Steenwijk een Hypermarkt zou krijgen (nog steeds een gemiste kans!) heb ik de suggestie gedropt om vanaf Eeserwold een kabelbaan naar de Oosterpoort te laten lopen. Ik vind daarnaast nog steeds dat onder het Steenwijkerdiep een parkeergarage moet/kan komen. Toen Olde Veste een aantal jaren geleden toe was aan nieuwe kleedkamers, heb ik bedacht om die deels (anderhalve meter of zo) onder de grond te bouwen, met daarbovenop de zo vurig door onze blauwgele vierde-divisionist gewenste tribune. Win-win: ondergronds bouwen is ook energiezuiniger.

Even een omweggetje. Er schijnt 28 jaar lang een kat door de Steenwijker binnenstad te hebben gesjouwd, de een noemt hem Kareltje, de ander Boemie. Noem ik hem Ka-Boem. Ik ken het beest niet. Dat wil zeggen: niet bewust, want er loopt wel meer vierpotig spul door de stad. Nou zet ik mijn vraagtekens bij de genoemde leeftijd: 28 jaar. Op internet staat een kattenleeftijdcalculator. Die gaat echter maar tot twintig jaar, dat is omgerekend naar mensenjaren 96 jaar. Stadskat Ka-Boem was acht jaar óuder dus doorrekenend 128 mensenjaren. Dat lijkt mij een iet of wat te oud.

Ka-Boem had bij leven veel vrienden gemaakt en kwam twee jaar terug smartelijk aan zijn eind. Vermoedelijke doodsoorzaak: ouderdom. Spontaan werd geopperd een beeld van het beest te crowdfunden. Kijk, dat vind ik nou een originele gedachte van initiatiefneemster Ingeborg Vroklage. Er kwam geloof ik 30.000 euro op tafel en Ka-Boem kreeg onlangs een eigen bronzen beeld op een bankje op de Markt, nabij Vogelina. Dat vind ik wel passend. Een beeld van een kat bij een winkel met vogel in de naam.

Er werd een heuse wethouder opgetrommeld om het beeld mede te onthullen. Trijn Jongman maakte een kwartiertje vrij voor de klus. Tante Trijn overdreef natuurlijk wel wat in haar toespraakje: „Ongetwijfeld was Boemie de bekendste kat van Steenwijk en wellicht ook de oudste kat van Steenwijkerland geweest en misschien wel van het land.”

Voor veel mensen was deze gebeurtenis aanleiding om te pleiten voor een eerbetoon aan Kees Kist. Probleem hierbij is echter dat Kees nog springlevend is. En volgens ‘regeltjes’ mag iemand die leeft bijvoorbeeld geen straat naar zich vernoemd krijgen. NB: In Steenwijkerwold deden ze daar niet moeilijk over: Pé Vredenburg onthulde zijn eigen straatnaambord Vredenburg.

Wachten tot Kees gaat hemelen is ook geen optie. Want die wordt wel honderd! Nou ja, is nog altijd stukken jonger dan Ka-Boem…

Nieuws

menu