Kniepertien: Polak en IceBear

Kaneel van Polak is de oplossing. Foto George Huisman

Ik ben opgegroeid met kaneelgeuren. Ik woonde op de Kleine Kamp en bij een bepaalde windrichting kwam de geur van gemalen kaneel over onze wijk. Met dank aan Koninklijke Specerijenmaalderij J.S. Polak aan de Broekslagen in Steenwijk. Ik vond het verrukkelijk. Al was het hartje zomer, het deed me altijd denken aan de Sinterklaastijd, de geur van verse pepernoten, de onvergetelijke odeur uit mijn late jeugdjaren. Bij mijn weten is er nooit over de geur van Polak geklaagd. Iedereen kreeg er een goed gevoel bij.

In 1973 verhuisde Polak Kruiden (Royal Polak Spices) van de binnenstad -Scholestraat- naar het toen gloednieuwe industrieterrein Groot Verlaat. De kruiden werden verpakt in die zeer herkenbare rode ronde blikken met in wit de contouren van de Steenwijker toren mét een kroontje. Ik denk dat deze blikken nog in menig huis staan, als sier of -in mijn geval- in de garage met daarin bandenplaklijm van Simson Solutie, fietsventielen etc. Als ik die Polak blikken ergens tegenkom, op een foto of op een rommelmarkt, geeft dat altijd een trots Steenwijk-gevoel.

De mens heeft vijf klassieke zintuigen waarmee we zien, horen, proeven, ruiken en voelen -al zijn er mensen die er meer zouden hebben. Elk van die zintuigen die ooit werden beschreven door Aristoteles, kan ons blij maken, of verdrietig.

Een stuk verderop in Steenwijk is bekant een opstand uitgebroken onder buurtbewoners die de overlast van IceBear Energie meer dan zat zijn. Mensen ervaren geluidsoverlast, luchtvervuiling en stankoverlast, ze kunnen er niet van slapen en lopen bij de huisarts. Dit aan de Dolderweg gevestigde bedrijf, dat elektriciteit in een biomassa-installatie produceert, maakt sinds een aantal maanden ook palletblokken. De houtsnippers die IceBear hiervoor gebruikt komen bijvoorbeeld bij een timmerfabriek, sloopbedrijf of milieustraat vandaan, zo omschrijft de gemeente Steenwijkerland. Na verwerking van het hout worden de snippers verlijmd tijdens het persen van de blokken. Deze nieuwe activiteit zorgt voor nogal wat klachten. Er zijn naar aanleiding hiervan metingen door specialisten verricht naar onder meer de luchtkwaliteit en naar stof. Het onderzoek zou vorige maand gereed zijn, maar dat is niet gelukt. Het duurt voor de buurtbewoners te lang: zij willen dat het bedrijf volledig wordt stilgelegd totdat er een oplossing is gevonden. Ik ben in IceBear geweest en vond het een tamelijk net bedrijf met fatsoenlijke mensen. Maar ik woon er te ver vanaf om er (over)last van te hebben.

De gemeente zit ermee in zijn maag; er zijn nog geen antwoorden op de meest prangende vragen, de buurt vreest een stinkende, lawaaiige herfst. Toen ik voor het eerst van de problemen hoorde had ik de ‘oplossing’ gelijk al bij de hand: voeg kaneel aan het productieproces toe. Dan is het elke dag Sinterklaastijd…

Nieuws

menu