Kniepertien: Trots

Martijn Kok werd uitgeroepen tot 'Starter van 2022'. Foto Wilbert Bijzitter

Ik had me voorgenomen dit jaar het woord ‘trots’ niet meer te gebruiken. Ik vind dat het is dood-gebruikt. Het begon met de Nieuwjaarstoespraak van onze Bats, waarin hij geloof ik veertien keer het woord trots gebruikte. Als je er dan een beetje op gaat letten, wordt het woord te pas en te pas gebruikt. Trots op Steenwijk. Trots op vrijwilligers. Trots op dat we betere Tegelwippers dan Meppel zijn. Trots op het aantal verkochte vierkante meters industrieterrein. Trots op… nou ja, vul zelf maar in. Daarmee schiet je je doel voorbij. Als je dan echt terecht trots op iets of iemand bent, dan heeft het zijn waarde verloren. Ik werd een beetje trots-moe.

Ik heb bijvoorbeeld mateloze bewondering voor mensen die de weggegooide rotzooitjes van anderen opruimen. Die lopen door de wijk met zo’n grijper en een vuilniszak. Diep in mijn hart zou ik dat ook wel willen doen, net zoals bijvoorbeeld André Lampe, maar ik ben bang dat mensen me dan een uitslover vinden. Deze mensen die ons Steenwijkerland, onze omgeving, ons milieu schoonhouden, daar ben ik fier op.

Wat anders. Vrijdagavond zat ik in galakledij (nou ja: wit overhempie van de HEMA, géén vlinderstrik, colbertje type Zwarte Markt Beverwijk, schoon ondergoed van de A.C. Tion en nieuwe zwarte spijkerbroek van Roels Fashion aan de Markt) op een stoeltje op de sportvloer van de Meenthe. Ik was genodigd door de Business Club Steenwijkerland (BCS) voor de jaarlijkse uitverkiezing van de Ondernemer van het Jaar en de Starter van het Jaar. Ik heb een kostelijke avond gehad, tot in de puntjes verzorgd, voldoende hapjes en drankjes, genoeglijk gezelschap, met Alko Tolner als een gastheer van niveau en Glamourama voor hoogstaand entertainment.

Hovenier Martijn Kok uit Steenwijkerwold en ‘puinruimer’ Benno Hellinga en zijn kompaan Jos de Laat uit Steenwijk werden uitverkozen tot respectievelijk Starter en Ondernemers van 2022. Onverwachte keuzes voor mij. De een heeft nog geen vijf jaar een goed, bloeiend bedrijf, het andere bedrijf bestaat al zeventig jaar. Toeval wil dat ik ze allebei een beetje ken en weet wat voor harde werkers en sociaal-maatschappelijke mannen het zijn. Als er wat voor ‘de buurt’ of ‘de club’ gedaan moet worden, kun je Kok en Hellinga gerust vragen. Het zijn normale, commerciële jongens -er moet wel geld verdiend worden, natuurlijk- maar als zij mensen/groepen/instanties ter wille kunnen zijn, dan doen ze dat. Met lage of lege nota. Liefst zonder dat het aan de grote klok gehangen wordt. Dan ben je een echte, vind ik, een grote. Dan ben je iemand om trots op te zijn. Heb ik het woord toch nog één keer gebruikt dit jaar. Die mannen met hun prachtige bedrijven hebben het dan ook écht verdiend.

Nieuws

menu